Live

Cine ar putea fi procurorul-șef interimar la DNA

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA, anunţă Parchetul General.

Conform sursei citate, ca urmare a decretului prin care preşedintele Iohannis a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr a emis ordinul de delegare în această funcţie a procurorului DNA Anca Jurma.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În timpul declarației de presă susținute astăzi de Kovesi, Marius Iacob s-a numărat printre procurorii care au ieșit alături de aceasta în fața presei, într-un gest de susținere fără precedent. Acesta este un alt posibil înlocuitor al lui Kovesi pentru interimat. 

Laura Codruța Kovesi: „Episodul de azi nu e o înfrângere”

Procurorul-șef interimar al DNA, Marius Iacob, este unul dintre cei doi procurori-șef adjuncți ai instituției. În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă, potrivit Agerpres.

Fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, Marius-Constantin Iacob, a devenit procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iulie 2013. El a fost propus de ministrul Justiției de la acea vreme, Robert Cazanciuc, pentru această funcție și a primit aviz pozitiv din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Marius-Constantin Iacob fusese schimbat în 2012 din funcția de prim procuror-șef adjunct al Parchetului General de Laura Codruța Kovesi, la finalul mandatului de conducere la Ministerul Public.

În mai 2018, Marius Iacob a fost vizat de o acțiune disciplinară și a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară, acuzat că a încălcat prevederi dintr-un ordin al procurorului general şi din regulamentul DNA, care limitează participarea procurorilor anticorupţie la judecarea unor dosare civile.

Marius Iacob și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, acolo unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive.

De asemenea, Iacob a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, precum și dosarul privind cazul Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ludovic Orban, despre câștigarea procesului CEDO de către Laura Codruța Kovesi: Curtea Constituțională s-a compromis

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor procurori șefi

Cererea de demisie a procurorului Marius Iacob, uitată în sertar. Oficial din Ministerul Justiției, revocat

A dispărut demisia lui Marius Iacob de la șefia DNA. Ministrul Justiției a cerut o anchetă

Partenerii noștri