Live

VIDEO Atmosferă încordată. Laura Codruța Kovesi și Tudorel Toader, față în față la CSM

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Atmosferă destul de tensionată, marți, la sediul CSM, acolo unde ministrul justiției Tudorel Toader s-a aflat față în față cu membrii secției pentru procurori, dar și cu cea pe care o dorește dată jos din funcție, Laura Codruța Kovesi. După ce a vorbit aproape o oră, prezentând din nou, pe un ton din ce în ce mai acut, motivele pentru care dorește revocarea Laurei Codruța Kovesi, ministrul justiției nu s-a mai putut eschiva întrebărilor, cum a făcut săptămâna trecută la prezentarea raportului în fața presei. De data aceasta, întrebările au venit din partea magistraților și apoi a urmat pledoaria - foarte convingătoare, după cum însuși ministrul a recunoscut, chiar dacă a spus că asta e valabil pentru cei care nu sunt în domeniu - a șefei DNA.

ACTUALIZARE 17:30 Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Votul din sedinţa secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 împotriva cererii de revocare, votul „pentru” fiind din partea ministrului Justiţiei.

Astfel, CSM a decis să respingă solicitarea ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării procurorului-şef. Avizul CSM, care are doar un caracter consultativ, este negativ.  Decizia finală în ceea ce privește revocarea îi revine preşedintelui Klaus Iohannis.

Citiți și: Reacția Parchetului general după ce CSM a dat aviz negativ la revocarea lui Kovesi

 Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se întâlnește, joi, cu L. C. Kovesi și Tudorel Toader

ACTUALIZARE 16:45 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, după ce procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a prezentat punctul de vedere, că raportul acesteia „poate fi seducător, convingător”, dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc, dar pe el personal nu îl poate convinge. Toader a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul, ca să ştie ce măsuri să ia. De asemenea, ministrul i-a reproşat lui Kovesi că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va prezenta miercuri și a anunțat că nu va onora invitația de a fi prezent la eveniment.

În final, ministrul Justiţiei a mai spus că, „indiferent ce va decide CSM, indiferent ce va decide preşedintele, indiferent ce va decide Curtea Constituţională dacă va fi sesizată”, este convins că „dezbaterea va continua şi trebuie să continue” pentru a vedea „radiografia exactă a activităţii manageriale”.

Citiți și:  C. T. Popescu: Tudorel Toader s-a antepronunţat în legătură cu posibila sesizare a CCR

Replica procurorului-șef al DNA nu s-a lăsat așteptată. „Nu sunt aici să vă conving pe dumneavoastră. Sunt aici să ofer explicaţii şi probe că ceea ce aţi susţinut dumneavoastră nu este adevărat. Dacă voiaţi să fiţi convins, am fi discutat”, i-a răspuns Kovesi.

ACTUALIZARE 15:16 Începe să vorbească procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus că motivele invocate de ministrul Justiţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.  Ea a răspuns, punctual, la toate cele 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justiţiei în raport.

În timpul prezentătii făcute, la un moment dat a intervenit ministrul Justiţiei, iar replica şefei DNA a fost: „Mă bucur că ministrul Justiţiei îmi pune întrebări, până acum nu a dorit să ştie punctul meu de vedere”.  

Declaraţiile procurorului-şef al DNA, AICI.

ACTUALIZARE 15:08 Câțiva dintre membrii secției de procurori din CSM îi pun întrebări lui Tudorel Toader:

ACTUALIZARE 15:01 Sunt discuții în contradictoriu între ministrul justiției, Tudorel Toader, și procurorul general, Augustin Lazăr. Citiți detalii aici.

ACTUALIZARE 14:08 A început ședința CSM. Ministrul justiției prezintă în fața magistraților, dar și a Codruței Kovesi, câteva dintre ideile raportului în urma căruia a cerut revocarea procurorului-șef al DNA.

Tudorel Toader a afirmat că îşi doreşte ca şedinţa în care se discută propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie un moment al adevărului.

„În raport de cele 20 de puncte pe care le-am prezentat (...), dezbaterea de azi sper eu să constituie un moment al adevărului, în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu îşi doreşte ca şedinţa să se transforme într-o prezentare festivă a activităţii DNA.


Laura Codruţa Kovesi va răspunde, marți, acuzaţiilor formulate de ministrul justiţiei. Propunerea de revocare făcută de Tudorel Toader joia trecută este discutată în secţia pentru procurori a CSM. Procurorul şef al DNA este chemat să îşi susţină punctul de vedere, iar la discuţii a fost invitat şi ministrul. Avizul, pe care CSM ar putea să îl anunţe astăzi, este consultativ pentru preşedintele Klaus Iohannis, singurul care poate decide sau nu înlocuirea în acest moment a Laurei Codruţa Kovesi. Audierea se desfăşoară cu mai puţin de 24 de ore înainte ca DNA să îşi prezinte, într-o ceremonie organizată la Cercul Militar din Bucureşti, bilanţul pentru anul trecut.

Foto; Inquam Photos / Octav Ganea

Iată câteva din reproşurile făcute de Tudorel Toader şefei parchetului anticorupţie:


Ministerul Public prin Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă penală într-un domeniu care excedează cadrului legal, ce poate conduce la un blocaj instituţional din perspectiva dispoziţiilor Constituţionale ce consacră separaţia şi echilibrul puterilor în stat.

Prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic.

Încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ. Aceată încercare, decapare este cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept.

Afirmaţiile astfel făcute sunt fără precedent şi nereale, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine deformată, falsă asupra realităţii şi statutului de drept.

„Pentru aceste acte și fapte de netolerat într-un stat de drept, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA”, a anunțat joia trecută ministrul justiției.

De 80 de minute a avut nevoie ministrul Justiţiei pentru a îşi prezenta cele 20 de acuzaţii care au stat la baza deciziei de iniţiere a procedurilor de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Depăşirea limitelor constituţionale ale puterii judecătoreşti, implicare nelegală în anchetele subalternilor, neasumarea responsabilităţii pentru greşeli făcute de procurori, ba chiar tergiversarea unor dosare, toate au fost enunţate drept capete de acuzare. Asociaţia Vedem Just, din care face parte şi fostul membru al CSM Cristi Danileţ, a identificat, însă, în 21 de puncte, erori şi lipsuri în raportul ministrului, iar concluziile au fost, de asemenea, trimise la CSM.

„Rar mi-a fost dat sa văd un raport atât de superficial și subiectiv. Trebuie ca populația să cunoască că dacă pică procurorul-șef al DNA, automat trebuie să plece și ministrul”, a declarat la Digi24 judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM.

Tot pe masa CSM a ajuns şi o scrisoare semnată de trei sferturi din procurorii anticorupţie. Ei au criticat, în termeni duri, demersul ministrului Tudorel Toader.

„Cum am mai putea continua să facem ceea ce facem, cum am mai putea să prindem persoane implicate în acte de corupție când am ști că, pornind de logica ministrului Justiției, oricând am putea fi acuzați în mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfășurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv că imaginea României în spațiul internațional este afectată de fenomenul corupției”, spun magistrații într-un comunicat de presă.

Critici au venit inclusiv de colegi de la Facultatea de Drept din Iaşi. Valerius Ciucă, fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene, spune că acuzaţiile formulate de Tudorel Toader nu pot fi luate în considerare.

„În afara oricărei ordini legale sau constituţionale, cineva ne povesteşte despre ce-ar fi trebuit să se întâmple, dar nu s-a întamplat. (...) Niciunul dintre cele 20 de puncte nu are susţinere juridică sau raţională. Oricare dintre ele este obiect de judecată”, a scris profesorul ieşean pe pagina sa de Facebook.

Dezbateri intense în spaţiul public au fost şi pe tema puterii de decizie pe care o are preşedintele României - dacă poate sau nu să refuze propunerea făcută de ministrul justiţiei. Opiniile în rândul juriştilor sunt împărţite, iar preşedintele României a declarat că este singurul care poate hotărî acest lucru.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Statutul deputaților și senatorilor, modificat. Au fost înăsprite sancțiunile pentru abaterile disciplinare. Ce riscă parlamentarii

Asistenții maternali pot obține atestatul doar dacă au absolvit studii liceale sau învățământul profesional. Legea a fost promulgată

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Ce mai prevede noul Cod silvic promulgat de Klaus Iohannis

Partenerii noștri