Live

Ce a discutat Guvernul Orban, vineri, în ședința de guvern, despre Secția Specială

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În şedinţa de guvern de vineri a fost prezentat un memorandum privitor la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), dar nu s-a luat nicio decizie deocamdată în legătură cu acest subiect, a anunțat vineri seara șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost prezentate în şedinţa de guvern opţiunile legate de situaţia Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor magistraţilor, a fost de fapt un memorandum care a prezentat cadrul în care îşi desfăşoară această instituţie activitatea. S-a discutat, dar nu s-a materializat într-un act normativ. Urmează ca Guvenul să decidă calea de urmat”, a declarat Ionel Dancă la finalul şedinţei Executivului, potrivit Agerpres.

El a amintit că poziţia exprimată de premier şi de PNL este că trebuie reluată dezbaterea în cadru parlamentar asupra legilor justiţiei, a modificărilor la Codul penal şi la Codul de procedură penală, cu consultarea amplă a tuturor actorilor şi asociaţiilor profesionale interesate, ţinând cont de recomandările organismelor internaţionale.

Memorandumul pregătit de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, prezintă argumentele GRECO, care a concluzionat că „recomandarea referitoare la abandonarea creării noii Secții Speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România”, precum și criticile aduse de comisia de la Veneția care a recomandat României „să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită”, este de părere organismul de pe lângă Consiliul Europei.

De asemenea, memorandumul este argumentat și prin concluziile raportului MCV. 

„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”, se arată în textul Memorandumului pregătit de Ministerul Justiției, potrivit Mediafax.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre

Predoiu cere dotarea MAI cu tehnologie modernă, în ciuda austerității anunțate de Guvern: Zona de siguranță publică devine critică

Predoiu, despre extremismul din România: Fenomenul a fost perceput greșit ca fiind nesemnificativ. O abordare mai fermă e necesară

Predoiu, despre aderarea la Schengen: Românii nu vor mai vedea bariere la frontieră. Nu vor mai fi controalele pe care le știam

Partenerii noștri