Live

Bogdan Olteanu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Curtea de Apel i-a redus pedeapsa inițială

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Olteanu Foto: Agerpres

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României și fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență. Curtea de Apel București i-a redus, practic, pedeapsa stabilită inițial de prima instanță, care era de șapte ani de detenție. Curtea de Apel a emis și mandatul de executare a pedepsei.

Bogdan Olteanu s-a predat, la scurt timp de la decizia definitivă, la Poliția din Dâmbovița.

Decizia instanței vine într-o anchetă începută în 2016, care viza perioada în care Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și lider al PNL. A fost acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a facilita numirea în fruntea Rezervației Deltei Dunării a unei persoane agreate de acesta, care avea mai multe afaceri în zonă.

Iniţial, în decembrie 2019, Bogdan Olteanu a primit la Tribunalul Bucureşti o condamnare de 7 ani închisoare, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a redus pedeapsa la 5 ani.

În schimb, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut hotărârea Tribunalului privind confiscarea de la Bogdan Olteanu a contravalorii în lei a sumei de un milion de euro, reprezentând suma traficată.

Cum ar fi ajuns cei un milion de euro la Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţineau procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL, scrie Agerpres.

De asemenea, procurorii au arătat că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

USR contestă la Curtea de Apel Bucureşti decizia BEC de renumărare a voturilor pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Alexander Adamescu scapă de mandatul european de arestare emis în 2016. Curtea de Apel București a revocat definitiv decizia

Partenerii noștri