Bilanț la Ministerul Public. Klaus Iohannis: Aveți un aliat foarte puternic - societatea românească
Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la prezentarea raportului privind activitatea desfăşurată în 2018 de Ministerul Public. Şedinţa a început la ora 11:00, la Cercul Militar Naţional.
ACTUALIZARE 11:50 Președintele Klaus Iohannis le-a spus magistraților prezenți la bilanțul Parchetului General: „Aveți un aliat foarte puternic - societatea românească, care a înțeles că România nu poate progresa dacă justiția nu e lăsată să-și facă treaba”.
Șeful statului a reiterat că este un susținător ferm al unei „justiții independente și funcționale” și i-a asigurat pe magistrați că au un partener în președinte.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Ciolacu spune că nu s-a discutat în aprilie despre „legea Iohannis”
ACTUALIZARE 11:05 Procurorul general Augustin Lazăr a declarart marţi, la prezentarea bilanţului de activitate pe 2018 al Ministerului Public, că a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor, în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor Justiţiei.
Pentru al doilea an consecutiv, ministrul justiției, Tudorel Toader, e absent de la prezentarea bilanțului.
„În anul 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrată asupra autorităţii judecătoreşti. Publicul a fost ţinut captiv într-o avalanşă de teme, subiecte de presă, dezvăluiri, iniţiative parlamentare, decizii judiciare şi extrajudiciare şi abordări publice care, în final, nu au făcut decât să arunce o anatemă a instituţiilor sistemului judiciar. Sub pretextul devoalării abuzurilor, modul de înfăptuire a actului justiţiei şi mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială şi a probităţii acesteia (...) cu consecinţa inducerii artificiale a unei animozităţi asupra unui întreg corp profesional care îşi desfăşoară activitatea, sarcinile, cu onestitate şi în anonimat. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra Parchetelor. (...) Anul în care a continuat în avalanşă demersul de modificare şi remodificare a legilor justiţiei, a codurilor penale, cu impact asupra sistemului judiciar, în care care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorului şef al DNA”, a declarat Augustin Lazăr la şedinţa de prezentare a raportului activităţii desfăşurate de Ministerul Public în anul 2018.
„A fost anul în care factorul politic a insistat și a reușit revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Apoi, contrar avizului negativ al CSM, a inițiat revocarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În tot acest climat, procurorii au continuat să își îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege”, a menționat Lazăr.
Anul trecut procurorii au avut de soluționat 1.753.540 cauze. Adică într-un context sensibil, aşa cum s-a văzut, Ministerul Public asaltat de o atmosferă neprietenoasă, puţin spus, a muncit mai eficace şi mai susţinut decât anul precedent, din care au fost soluționate 543.971 (cu peste 10.000 mai mult decât în 2017). Au fost emise 46.441 soluții de trimitere în judecată (cu 510 mai multe decât în 2017) privind 58.979 inculpați (din care 242 persoane juridice), a sublinia procurorul general.
El a amintit în context despre îngrijorările partenerilor europeni în privinţa independenţei justiţiei. Augustin Lazăr susţine că „justeţea luărilor de poziţie ale Ministerului Public a fost confirmată de organismele europene chemate să evalueze reformele” şi a făcut referire la punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.
„Importanţa, coerenţa şi obiectivitatea acestor constatări a fost reţinută în ultimul raport elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare. Regresele înregistrate au generat îngrijorări fără precedent ale partenerilor europeni şi au pus în discuţie în mod serios caracterul ireversibil al progreselor. Toate evoluţiile au determinat concluzia că recomandările adresate României în anul 2017 cu scopul ridicării mecanismului nu mai sunt suficiente, fiind adăugate alte recomandări. Între acestea se regăsesc: suspendarea punerii în aplicare a legilor justiţiei; suspendarea imediată a procedurilor în curs de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt; respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii; redeschiderea procesului de revizuire a codurilor penale în acord cu recomandările formulate în cadrul mecanismului şi cu avizul Comisiei de la Veneţia”, a mai spus Lazăr.
Procurorul general aafirmat că a avut de suferit comunicarea cu ministrul Justiţiei, dar relaţia cu Ministerul Justiţiei a continuat să funcţioneze.
ACTUALIZARE 10:55 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Cercul Militar:
Şeful statului a participat şi anul trecut la prezentarea bilanţului Parchetului General şi a vorbit despre „o încercare de a slăbi independenţa procurorilor” şi de a-i subordona politicului. El a mai spus că este obligatorie existenţa unui cadru normativ clar şi predictibil, astfel încât magistraţii să nu fie supuşi unor comenzi din partea unei majorităţi politice.
„Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică şi profesionalism şi rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu”, spunea preşedintele Klaus Iohannis, în 2018, la bilanţul Ministerului Public, la care - o premieră - ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a participat.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în repetate rânduri, că îl susţine pe procurorul general Augustin Lazăr şi tot în repetate rânduri a precizat că nu va da curs cererii privind revocarea din funcţie a acestuia. Ultima dată a făcut-o în 4 ianuarie, când şeful statului a spus că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr.
Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, în 19 noiembrie, propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News