Comisia Europeană reacţionează la noul Cod penal: „Nu vom ezita să luăm măsurile necesare”
Comisia Europeană va interveni cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura compatibilitatea legilor din România cu legislaţia comunitară.
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Vălean, despre o posibilă dată de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE
Klaus Iohannis, după ridicarea MCV: Este o zi frumoasă. România e un stat cu o justiție funcțională. Eforturile nu au fost în zadar
Europa e îngrozită de azilele din România
Vălean: Noi nu avem concluzii în privința Canalului Bâstroe
Este prima reacție venită de la Bruxelles după votul din Parlament pe modificările Codului penal.
Comisia urmărește îndeaproape și cu tot mai multă preocupare evoluțiile din România, se arată într-un răspuns pentru Digi24.
„Urmărim cu atenție reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii și compatibilitatea cu legislația europeană. Ca un garant al tratatelor internaționale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor”, arată Comisia Europeană.
„Am spus în repetate rânduri, la fel ca alți parteneri internaționali și state membre, că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent este de importanță extremă. Este, de altfel, nucleul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Este vital pentru România să intensifice eforturile și să evite pașii înapoi”, se adaugă în comunicat.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu.
Proiectul de modificare a Codului penal a primit în plenul Camerei Deputaților, la doar o zi după votul din Senat, 167 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News