Live

Augustin Lazăr: Nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist

Data actualizării: Data publicării:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat joi dimineață la decizia CCR prin care a admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Magistratul a spus că un judecător de cameră preliminară verifică toate actele înainte ca dosarul să fie trimis în judecată și că „nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist”, făcând referire la procurori.

Augustin Lazăr a afirmat că „e prematur” să fie făcute afirmații cu privire la câte dosare ar putea fi afectate de decizia Curții Constituționale privind protocoalele SRI-PICCJ.

Ministerul Public a luat act de decizia CCR. Vom urmări atent motivarea care se va realiza. Ce vă pot asigura e că dosarele au fost instrumentate exclusiv pe baza dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Altfel, e evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară, ori de câte ori primește un dosar, să vadă care e validitatea actelor de urmărire penală”, a spus procurorul general.

„Cu sau fără protocol, atunci când judecătorul constată că un act de urmărire penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul și nu are nimeni interesul să lucreze degeaba”, a subliniat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la anularea unor probe și astfel să fie afectate dosare importante, procurorul general a răspuns că „ori de câte ori se constată că exista un act de urmărire penală care nu e făcut în condițiile legii, acel actnu poate fi considerat legal. Până acum nu am văzut astfel de acte”.

Nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist. Sunt optimist că în continuare aceste acte vor fi considerate legale, fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii punem accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală. E o prioritate a Ministerului Public”, a asigurat el.

În legătură cu abrogarea recursului compensatoriu, Augustin Lazăr i-a răspuns unui reporter de la Antena 3 că „ați vrea să faceți presiune politică asupra procurorului general să își dea demisia în contextul în care Ministerul Public își desfășoară activitatea la standarde profesionale?”

Am observat că faceți o campanie de presă împotriva Minististerului Public, în contextul în care dumneavoastră ar trebui să fiți îngrijorați de siguranța cetățeanului și nu să atacați în fiecare seară instituțiile judiciare ale statului român”, a mai spus procurorul general al României.

Citește și

Soluţia lui T. Toader după decizia CCR despre protocoale: Vom adopta legi sau OUG ca să îndreptăm abuzurile

USR: Ordinul lui Dragnea devine de astăzi mai important decât o decizie judecătorească

Recursul compensatoriu a fost doar „încălzirea”. Urmează golirea pușcăriilor până la finalul anului?

Zegrean: Mai sunt dosare pe bază de protocoale - de trafic de stupefiante, de arme, de persoane. Ce facem cu ele?

Toader, atac dur la adresa procurorului general: Azi, argumentele pentru revocare au devenit şi mai evidente

CTP: Aşa arată situaţia de stare de asediu în care se află acum România

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SRI confirmă că există ferme de troli și conturi false în România. Ce spune despre dezinformarea orchestrată de „actori externi ostili”

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, declarată neconstituţională. Cum explică CCR decizia

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Sondaj INSCOP: Ce zic românii despre decizia CCR prin care a fost invalidată candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție

Partenerii noștri