Soluţia lui T. Toader după decizia CCR despre protocoale: Vom adopta legi sau OUG ca să îndreptăm abuzurile

Data actualizării: Data publicării:
181015 tudorel toader_SEDINTA_GUVERN_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat la Digi24 că, după decizia Curţii Constituţionale, trebuie să se intre într-o stare de normalitate "normativă", dar şi "în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii". "Vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri", a declarat el. Potrivit ministrului Justiţiei, aceste acte vor fi adoptate fie de Parlament, fie de Guvern, prin ordonanţe de urgenţă.

"Este de făcut cam ceea ce spuneam acum doi ani de zile, când am venit ministru al Justiţiei: că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate. Normalitate normativă, adică în opera de legiferare, de reglementare, normalitate în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii. Pentru că numai atunci dăm vocaţia a ceea ce se spune în legea fundamentală, în Constituţie, de protecţie, de apărare, de garantare a atributelor, drepturilor, libertăţilor fundamentale ale persoanelor. Adică să intrăm în normalitate. A existat această normalitate? Dacă închidem ochii şi privim la stele zicem sigur că da şi foarte bun. Dar dacă suntem cu picioarele pe pământ şi vedem, nu fac un inventar al câtor conflicte juridice de natură constituţională au creat autorităţile care participă la activitatea de înfăptuire a justiţiei - că-i de la DNA, că-i procurorul general acuma, care a semnat, că-i Înalta Curte şi mă refer la constituirea completelor de cinci judecători. 

Ce este de făcut, în opinia mea, şi vă asigur că aşa vom proceda: trebuie să asigurăm normativ, dar şi în practică interpretarea, aplicarea legii, această revenire, intrare în normalitate, această activitate care să se desfăşoare în parametri constituţionali. Noi nu vrem ca vinovaţi care au comis fapte penale să fie scăpaţi, scoşi de sub rigorile legii penale, dar nici dvs, nici eu, nici nimeni dintre noi nu cred că vrem ca într-o Românie europeană în anul 2019 să acceptăm încălcarea pe faţă, sfidătoare, a legii, chiar de către cei puşi să o interpreteze, să o aplice corect.(...)",, a declarat ministrul Tudorel Toader la Jurnalul de Seară. 

Potrivit ministrului Justiţiei, abuzurile trebuie îndreptate, "pentru că nu-i suficient să ne spună Curtea": "Ce vom face? Trebuie să îndreptăm aceste abuzuri, pentru că nu-i suficient să ne spună Curtea, azi sau nu ştiu când cu completele, că a fost conflict de natură constituţională, s-a încălcat legea şi aşa mai departe. Noi ce facem urmare a acestei constatări a conflictului? Sigur, pe viitor Parchetul va şti că nu are voie să mai facă aşa ceva, Înalta Curte va şti că completele trebuiesc formate, constituite aletoriu, dar ce facem cu rezultatele, cu deciziile definitive pronunţate pe bază de protocoale, cum spuneam la urmărire penală, sau de complete nelegal constituite. Trebuie să găsim remediu pentru că, repet, într-un stat de drept nu poţi să-i spui românului: dom'le, asta e...judecătorii n-au respectat, dar noi asigurăm stabilitatea raporturilor juridice sau urmărirea penală s-a făcut pe lângă procedură penală, dar noi nu putem face nimic. Ba putem face: adopta o reglementare juridică de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri comise într-un caz sau altul sau altul sau altul... Dacă puneţi cap la cap cele două rapoarte de evaluare (...) veţi vedea o radiografie a ceea ce nu trebuia să se facă în sistemul judiciar. Da, în opinia mea, ca ministru - dar sigur nu numai eu decid, pentru că poate să o facă şi Parlamentul foarte bine sau Guvernul în ansamblul lui - vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri".

Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei