Live

Instanța Supremă a tras la sorți completurile de 5 judecători pentru anul 2019

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat joi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2019, scrie Agerpres.

Pentru a patra oară în două luni, joi, 3 ianuarie sunt trase la sorți completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 12.00 - Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea.

În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Iulian Dragomir, Ionuţ Matei, Iulia Alexandra Rus, Constantin Epure şi Valentin Horia Şelaru. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Florentina Dragomir, Tatiana Lucia Rog, Mirela Sorina Popescu, Leontina Şerban, Rodica Cosma.

Completul 2 penal va fi compus din: Simona Cîrnaru, Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu, Dan Andrei Enescu, Simona Cristina Neninţă. Supleanţi sunt: Francisca Vasile, Săndel Lucian Macavei, Silvia Cerbu, Ştefan Pistol, Simona Daniela Encean, Daniel Grădinaru.

Completul 3 penal este format din: Luciana Mera, Ioana Bogdan, Lavinia Lefterache, Marius Foitoş, Ana Hermina Iancu. Supleanţi sunt: Rodica Aida Popa, Geanina Arghir, Maricela Cobzariu, Andrei Claudiu Rus, Ioana Alina Ilie.

De asemenea, au fost traşi la sorţi membrii a trei completuri în materie civilă.

Completul 1 civil este format din: Carmen Popoiag, Iulia Manuela Cîrnu, George Bogdan Florescu, Cezar Hîncu, Claudia Marcela Canachecu.

Complet 2 civil: Sorinela Alina Macavei, Mirela Vişan, Ianina Grădinaru, Mona Magdalena Baciu, Adriana Gherasim.

Complet 3 civil: Mihaela Paraschiv, Paulina Brehar, Rodica Zaharia, Veronica Năstase, Rodica Voicu.

Este pentru a patra oară în două luni când conducerea Curţii supreme trage la sorţi componenţa completurilor de 5 judecători, în materie penală şi în materie civilă. Completurile formate joi, 3 ianuarie, vor judeca dosarele înregistrate începând din ianuarie anul acesta, cel puţin aşa a decis Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta înseamnă că toate dosarele de mare corupţie cu decizii în primă instanţă, dar care nu au fost motivate înainte de finalul lui 2018, vor fi judecate în aceste componenţe. E vorba, între altele, de dosarele lui Darius Vâlcov, Alina Bica - ANRP, Mircea Drăghici, Andreea Cosma.

După scandalul completurilor de 5 judecători, pornit de la modificarea legilor justiţiei, Curtea supremă joacă şi în 2019 după reguli noi. O premieră a anului este că preşedintele Instanţei supreme va fi numit direct de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, fără ca şeful statului să mai aibă un cuvânt de spus. Asta după ce, anul trecut, Parlamentul a modificat statutul magistratului. Citiți mai mult aici:  2019, anul schimbărilor în sistemul judiciar. Expiră mandatele şefilor din Justiţie

Cum s-a ajuns la a patra tragere la sorți a completurilor de 5 judecători în decurs de două luni

Secţia pentru judecători a CSM a recomanda, mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă). Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de 5 judecători. Astfel, se recomandă înfiinţarea unui număr optim de 6 completuri de 5 judecători, respectiv 3 completuri în materie penală şi 3 în materie civilă.

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

Rezultatele tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal semnat de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de judecătorul care a participat la procedură.

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de 5 judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului, relatează Agerpres.

Pe 19 decembrie, Secţia pentru judecători a CSM a decis ca dosarele de pe rolul completurilor de cinci judecători de la ICCJ să fie judecate în continuare de completurile trase la sorţi pe 13 decembrie.

Înalta Curte a desemnat pe 13 decembrie, prin tragere la sorţi, componenţa noilor completuri de cinci judecători, valabile pentru anul 2018.

Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători, reamintește News.ro.
 
Curtea Constituțională a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”.
 
În 9 noiembrie, s-a desfăşurat o tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ICCJ, iar preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirma că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi avea dubii că acest lucru se va întâmpla.
 
Curtea de Apel Bucureşti a decis apoi, în 23 noiembrie, anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării acestei hotărâri, procesele aflate pe rol la aceste completuri fiind suspendate. Curtea de Apel Bucureşti a admis, astfel, acţiunea depusă în instanţă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
În consecinţă, în 28 noiembrie, Adunarea Generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea, iar la şedinţele din 3 şi 10 decembrie se vor prezenta judecătorii din completurile extrase în luna noiembrie. Aceştia, însă, vor acorda noi termene de judecată.
 
Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru 14 ianuarie.
 
În 13 decembrie, au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, iar Cristina Tarcea afirma că a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.
 
Mai multe persoane, printre care Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Şova şi Constantin Niţă, au fost puse în libertate după ce instanţa supremă a dispus suspendarea executării pedepselor, ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători.
Citiți aici mai multe știri despre subiectul schimbării compontenței completurilor de la Înalta Curte.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea Supremă din Brazilia a ordonat închiderea imediată a platformei X a lui Elon Musk. Cine folosește VPN primește amendă

Victorie la Curtea Supremă a SUA: Persoanele acuzate de violență domestică nu au dreptul de a deține arme

Un judecător de la Curtea Supremă recunoaşte sejururi plătite de un miliardar

Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei

Partenerii noștri