Live

Andrei Ursu, la Digi24: Nu pot crede că A. Lazăr nu ştia că Securitatea avea cel mai mare interes în represiunea de la Revoluţie

Data publicării:

Procurorii militari acuză, în documentele ajunse pe masa judecătorilor odată cu dosarul Revoluţiei, că Ion Iliescu şi militarii care l-au ajutat să preia puterea după fuga cuplului Ceauşescu au orchestrat cea mai mare diversiune din istoria României. Iar duşmanul poporului, aşa-numitul terorist, a fost o invenţie perfidă, explică acum Parchetul militar. „Au încercat să albească Securitatea”, a declarat la Digi24 Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu. Potrivit acestuia, este o problemă că Securitatea nu e blamată deloc, deşi el a prezentat dovezi că securiştii au tras în oameni.

Andrei Ursu a vorbit la Digi24 despre Augustin Lazăr, despre scandalul în care acesta a fost implicat în ultimele săptămâni în legătură cu rolul pe care l-a avut în timp ce era procuror în comisia de eliberări condiţionate de la Aiud.

Deşi atacurile contra lui Augustin Lazăr sunt legate de lupta anticorupţie, care mi se pare pozitivă şi importantă pentru statul de drept, el nu e fără pată.

Nu a fost omul Securităţii sau torţionar. Dar a făcut parte dintr-o comisie de eliberare condiţionată.

În cazul lui Iulius Filip e greu de spus dacă i-a făcut o mare nedreptate. Iulius Filip era foarte vocal contra lui Ceauşescu motiv pentru care era pedepsit mereu. Augustin Lazăr a fost chemat să propună dacă se îndeplinesc condiţiile necesare pentru eliberare condiţionată. Ca Augustin Lazăr să propună eliberarea, el trebuia să fie un erou, pentru că ar fi făcut ceva nelegal conform justiţiei lui Ceauşescu.

Există cazul lui Iancu Marin însă, care nu fusese pedepsit de Securitate, a fost un deţinut model.

Vina lui Augustin Lazăr, refuzând să îl elibereze, a făcut un lucru ilegal, conform normelor Securităţii şi sistemului de penitenciar din 1985. Putea fi eliberat, comisia putea da decizie de eliberare.

Securitatea poate l-ar fi putut da afară pe Augustin Lazăr, dar nu cred că îl dădeau afară din procuratură. Ar fi făcut un lucru legal, dar rămânea cu conştiinţa împăcată.

Din acest punct de vedere, consider că are o doză destul de mare de vinovăţie”, a spus Andrei Ursu.

Potrivit acestuia, retragerea lui Augustin Lazăr e onorabilă, deşi „e păcat pentru lupta anticorupţie”.

Cu astfel de trecut cam pătat, e greu să justifici să mai fie susţinut”, a subliniat Andrei Ursu.

Potrivit acestuia, însă Augustin Lazăr „are o problemă şi mai mare” prin „albirea Securităţii” prin Dosarul Revoluţiei.

Andrei Ursu a argumentat cu faptul că într-un studiu realizat împreună cu Mădălin Hodoro, de la CNSAS, şi cu un istoric american, a argumentat că trăgotorii au fost securişi şi că au fost terorişti la Revoluţia din 1989.

Am adunat mai multe probe de la CNSAS, probe de muniţii, de arme, în dotarea doar a Securităţii, nu a armatei. Am ajuns la concluzia cunoscută de majoritateaa publicului că trăgătorii au fost securişti, au existat terorişti, nu putem accepta această amnezie impusă de aparatul de dezinformare al Securităţii”, spune Andrei Ursu.

Potrivit acestuia, între 22 şi 25 decembrie 1989, Securitatea a acţionat conform unui plan cu mult timp înainte.

Sunt documente, planuri de luptă, avem dovezi si sute de marturii că Securittea a tras în oameni şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Timişoara, şi la Reşiţa. Am găsit probe extrem de importante ignorate de secţia parchetelor militare, le-am dat şi le-au ignorat. În ultimele luni am simţit direcţia de albire a Securităţii.

Nu îmi vine să cred că după atâţia ani nu ne putem aduce aminte că era vorba de terorişti, securişti care trăgeau din case cu gloanţe doar din dotarea Securităţii. Aceste arme se aflau în dotarea Securităţii.

Teroriştii au existat, au tras. Nu pot crede că Augustin Lazăr nu ştia că Securitatea avea cel mai mare interes şi a fost implicată în prim plan în represiunea de după 22 decembrie.

Nu pot crede că era aşa dezinformat, mai ales că ştia că Securitatea avea interes să îşi ascundă crimele şi dosarele.

Augustin Lazăr ar fi trebuit să ştie mai bine şi să ia aminte la probele puse pe masa procurorilor, să-i ancheteze pe cei care au dat ordinele”, a conchis Andrei Ursu, la Digi24.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Augustin Lazăr, despre brățările dacice: „Comunitatea ştiinţifică serioasă nu are niciun fel de dubii cu privire la autenticitatea lor”

Andrei Ursu, după ce Parchetul General a cerut revizuirea deciziei de achitare a torţionarilor tatălui său: Se deschide o nouă speranță

Motivarea ICCJ în cazul Ursu: „Nu era opozant. Represiunea Securității nu mai era sistematică în 1985. Metodele sunt folosite și azi”

Andrei Ursu, despre achitarea torționarilor tatălui său: „Este o sentinţă scandaloasă și abjectă”

Partenerii noștri