Alina Bica și Ioan Bene, doi dintre fugarii celebri ai României, au fost prinși de polițiști în Italia
Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinși de polițiștii din Italia, ei urmând să fie aduși în țară.
„În această seară, în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunelor relaţii între ministrul de interne din România şi ministrul de interne din Italia, au fost depistați pe colegii noștri pe teritoriul Italiei doi urmăriți internațional: Alina Bica Mihaela, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizare a infactorilor, fiind condamnată la 4 ani de închisoare, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat european de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals. Cei doi sunt în custodia colegilor din Italia”, a anunțat vineri seara inspectorul-șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu.
Cei doi fugari, descoperiți aproximativ în aceeași zonă, vor fi prezentați unei instanțe, care va dispune demersurile pentru a-i aduce în țară, a precizat Liviu Vasilescu.
Acum rămâne de văzut cât vor dura procedurile din Italia. Conform normelor Uniunii Europene, cei doi vor avea dreptul la un proces acolo pentru a se stabili decizia cu privire la solicitarea autorităților române de extrădare. Această solicitare trebuie să fie transmisă formal prin intermediul Ministerului Justiției.
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Scene incredibile în Italia. Un bărbat a încercat să fure mașina unei șoferițe care era blocată în trafic. Cum a reușit să scape femeia
Fostul lider al Clanului Sportivilor a fost prins în Italia. Cum a fost prins Robert Nica
Un avion a deversat în zbor carburantul, iar pe internet au apărut imediat teoriile conspirației
Un român a fost prins în Italia cu 121 de telefoane furate
Aer condiționat interzis în Portofino
Caz cutremurător în Italia. O fetiță de un an a murit după ce tatăl ei a uitat-o în mașină
Cum s-a văzut de pe mare erupția vulcanului Etna
Poliția Română a dat-o în urmărire pe fosta șefă DIICOT Alina Bica la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare.
Saga Alinei Bica în Costa Rica
Alina Bica, judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. De altfel, împreună cu Elena Udrea, Alina Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată, chiar la solicitarea fostului ministru Tudorel Toader, pentru că între timp a venit decizia CCR legată de completurile de cinci judecători, ceea ce a dus la anularea deciziei definitive prin care era condamnată și arestată acolo, în Costa Rica.
Se întâmpla la finalul anului 2018, iar curând după aceea, fosta șefă a DIICOT a părăsit teritoriul statului din America Centrală și la momentul respectiv informațiile erau că s-a întors în Europa. Între timp, rejudecarea procesului său a dus la absolut aceeași sentință: 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului.
De ce a fost condamnată Alina Bica
Este vorba despre favorizarea unui inculpat pe care, culmea, tot Alina Bica, pe vremea când era procuror la DIICOT, îl cercetase și îl trimisese în judecată pentru acuzații de constituire a unui grup infracțional și alte infracțiuni economice. Este vorba despre omul de afaceri Ovidiu Tender. Ulterior, după ce a ajuns în fruntea DIICOT, Alina Bica a fost „convinsă” financiar de același Ovidiu Tender și a încercat să-l ajute pe acesta să scape de închisoarea cu executare influențând procurori din subordinea sa.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, spunea în noiembrie anul trecut că Alina Bica s-ar afla în Spania și că statul român va face demersuri pentru extrădare.
Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor anterioare deţinute la Ministerul Justiţiei de Cătălin Predoiu.
Cine este Ioan Bene
În ceea ce-l privește pe omul de afaceri Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.
Existau deja de mai mult timp în presa locală informații că el ar fi în Italia.
Uioreanu a fost acuzat că a pretins de la Ioan Bene, printre alții, suma totală de 300.000 lei, primind în şapte tranşe 278.000 lei. Şeful CJ Cluj trebuia să aloce bani publici „în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”.
Firma acestuia s-a ocupat de lucrările de modernizare a pistei aeroportului din Cluj-Napoca. Documentele de la dosarul întocmit de procurori arătau că lucrările au fost făcute fără licitaţie. Pentru a acoperi ilegalităţile, a fost organizată totuşi o procedură de licitaţie unde câştigătoare a ieşit compania deţinută de Ioan Bene. Intersant este că, la acel moment, lucrările erau deja încheiatate.
O statistică de anul trecut arăta că fiecare al cincilea condamnat la închisoare nu este, de fapt, după gratii. Datele Poliţiei Române arătau că din cei 4.450 de condamnaţi la închisoare care fug de pedepse, cei mai mulţi erau plecaţi din ţară.
Citiți și: Unde au greşit fugarii celebri prinşi peste graniţe
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News