2019, anul schimbărilor în sistemul judiciar. Expiră mandatele şefilor din Justiţie
Cu sau fără intervenţia ministrului Tudorel Toader, Justiţia va avea un an 2019 agitat. Urmează noi modificări ale legislaţiei penale, dar şi schimbarea şefilor DNA, Parchetului General şi Curţii Supreme. Şi, nu în ultimul rând, noi decizii în marile dosare de corupţie pe care le credeam încheiate.
Fiscul vinde mașinile și terenurile Elenei Udrea
Elena Udrea a fost extrădată și încarcerată la penitenciarul Târgșor
Prima postare a Elenei Udrea de când a fost arestată preventiv în Bulgaria
Elena Udrea și dosarul Gala Bute
Lucian Bode, audiat în procesul Elenei Udrea: Am menținut declarația din 2017, am urmărit interesul statului român
Udrea: Nu mai sunt singură ca acum cinci ani, când mă puteam lupta ca un haiduc
Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București
Orban, despre candidatura lui Antonescu la alegeri: Nu e desemnat oficial de PNL și PSD. Nu se poate lua decizia țaca paca, la cafea
Șofer inconștient, aproape să producă o tragedie în Defileul Jiului
Cristina Tarcea conduce Curtea Supremă din toamna lui 2016, ceea ce înseamnă că, în vară, s-ar putea înscrie în cursa pentru al doilea mandat, tot de trei ani. Numai că, la finalul anului trecut, Inspecția Judiciară a cerut sancționarea ei, din cauza modului în care erau compuse completurile de 5 judecători.
În 2019, magistraţii instanţei supreme vor rejudeca dosarele unor nume grele din politică şi magistratură. Aşa că Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Şova, dar nu numai, vor avea ocazia să îi convingă pe judecători să renunţe la acuzaţiile care iniţial i-au trimis după gratii la jumătatea anului trecut. Procurorii, la rândul lor, vor putea să ceară, din nou, condamnarea acestora.
Schimbări importante sunt aşteptate anul acesta şi în marile parchete.
Direcţia Naţională Anticorupţie a intrat în noul an tot în zodia interimatului. Numai că mandatul de şase luni al Ancăi Jurma expiră săptămâna viitoare, iar la finalul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a amânat luarea unei decizii pe tema prelungirii acestuia.
Şi tot în ultimele zile ale lui 2018, ministrul Justiţiei i-a cerut, din nou, preşedintelui României să o numească în fruntea Direcţiei pe Adina Florea, deja refuzată de Klaus Iohannis.
Mandatul procurorului general al României se apropie, de asemenea, de final. Augustin Lazăr poate rămâne în fruntea Ministerului Public cel mult până în luna aprilie. Procurorul general este în plină procedura de revocare. În ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și a recomandărilor din raportul MCV, ministrul Justiției a făcut şi ultimul pas in procedura de revocare demarata in octombrie anul trecut și a cerut președintelui să îl demită.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News