Live

Iohannis, de Ziua Pompierilor din România: Aveţi vocaţie de salvatori şi vă suntem recunoscători pentru sacrificiile uriaşe făcute

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Ziua Pompierilor a fost marcată, marţi, printr-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni. "Aveţi vocaţie de salvatori şi vă suntem recunoscători pentru sacrificiile uriaşe făcute astfel încât situaţiile de criză să fie depăşite fără victime şi pagube majore", a transmis președintele Klaus Iohannis, evidenţiind activitatea acestora în sprijinul comunităţilor, precum şi importanţa consolidării sistemului integrat de intervenţie din România.

"De-a lungul timpului, pompierii şi-au îndeplinit cu abnegaţie misiunile şi au demonstrat că sunt un sprijin stabil şi puternic pentru societatea civilă şi pentru comunităţi. Profesionalismul şi seriozitatea au constituit premisele încrederii de care pompierii se bucură astăzi din partea cetăţenilor. Rolul dumneavoastră a crescut de la an la an, dobândind noi valenţe. De la o instituţie cu un rol principal în stingerea incendiilor, aţi reuşit să vă transformaţi într-o instituţie universală de intervenţie şi salvare, care depăşeşte acum cu mult responsabilităţile pe care le aveaţi în urmă cu trei decenii. Populaţia se bazează mult pe dumneavoastră, indiferent de natura provocării sau a dezastrului care ameninţă comunităţile", a spus şeful statului, la ceremonia organizată în curtea Palatului Cotroceni.

El a adăugat că este important să fie acordată atenţia necesară consolidării sistemului integrat de intervenţie din România, care şi-a demonstrat eficienţa în ultimii ani.

"Rolul pe care vi l-aţi asumat, alături de celelalte servicii de urgenţă aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de reprezentanţii societăţii civile şi ai organizaţiilor internaţionale, necesită o adaptare continuă a pregătirii dumneavoastră la nevoile actuale şi o diversificare a echipamentelor din dotare, astfel încât să dobândiţi competenţele şi abilităţile practice necesare gestionării gamei largi de situaţii de urgenţă care pot apărea", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a indicat că pregătirea şi prevenirea sunt instrumente de o valoare incontestabilă în creşterea capacităţii de a face faţă situaţiilor de criză şi de urgenţă, împreună cu buna planificare a activităţilor şi acordarea asistenţei de urgenţă.

Potrivit preşedintelui, întărirea cooperării pompierilor cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în special cu Forţele Aeriene Române, este o necesitate şi o direcţie de acţiune obligatorie pentru dezvoltarea sistemului integrat pe termen mediu şi lung.

Klaus Iohannis a apreciat participarea pompierilor români la Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, care s-a materializat în vara acestui an prin ajutorul acordat Franţei şi Greciei.

El a remarcat şi contribuţia pompierilor în gestionarea fluxului de refugiaţi ucraineni care intră pe teritoriul României.

De asemenea, preşedintele a felicitat echipa de prim-ajutor a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov pentru locul I obţinut la competiţia "World Rescue Challenge".

"Dragi pompieri, aveţi vocaţie de salvatori şi vă suntem recunoscători pentru sacrificiile uriaşe făcute astfel încât situaţiile de criză să fie depăşite fără victime şi pagube majore. Vă îndemn ca, acolo unde vă trimite datoria, să nu uitaţi că nimic nu este mai onorant decât să vă puneţi în serviciul semenilor voştri, să le garantaţi securitatea şi să contribuiţi la păstrarea unui mediu înconjurător sănătos pentru noi şi pentru generaţiile viitoarele", a transmis Klaus Iohannis.

El a vizitat la finalul ceremoniei Centrul mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă. Este vorba despre primul simulator pentru instruirea populaţiei în caz de incendii sau dezastre.

"Pregătirea populaţiei pentru situaţii de urgenţă este esenţială. Un cetăţean care are cunoştinţele pentru a evalua riscurile şi a acţiona corect într-o situaţie limită va şti cum să se protejeze şi să salveze viaţa celor din jur", a spus şeful statului.

La eveniment au participat premierul Nicolae Ciucă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.

Preşedintele i-a decorat, în cadrul evenimentului, pe colonelul Buhăianu Mihai Cristian-Mihai cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, în semn de "apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în misiunea de asistenţă internaţională din Republica Franceză" şi pe locotenent-colonelul David Ion-Dorel Valeriu-Dan cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, în semn de "apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în cadrul modulului naţional specializat în stingerea incendiilor de pădure în Republica Elenă".

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost trecut în rezervă, dar rămâne în funcție. Iohannis a semnat decretul

Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a anunțat ce sumă a decontat pentru lucrările vilei unde ar putea locui Iohannis

Statul dă bani pentru repatrierea românilor decedați în străinătate. Câți bani vor primi familiile

Ciolacu spune că va cere desecretizarea cheltuielilor pentru vila de protocol care ar urma să fie preluată de Iohannis

Partenerii noștri