Live

Invazie de țânțari în București, după ploile din ultima perioadă. Medicii avertizează că înțepăturile lor transmit boli grave

Data publicării:
Roi de țânțari. Foto: Guliver/ Getty Images

Capitala se confruntă cu invazie de ţânţari după ploile din ultima vreme. Medicii avertizează că există riscul transmiterii virusului West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. Anul acesta operațiunile de dezinsecție au început cu întârziere.

În Capitală, operațiunile de deratizare și dezinsecție costă 16,7 milioane de lei, jumătate din suma cerută inițial de compania care va asigura aceste servicii.

Valoarea acestor servicii este de 12 milioane de lei în Constanța, iar mare parte din sumă este asigurată prin fonduri europene, și de 4,6 milioane de lei în Timișoara.

Medicii avertizează că după ploile din ultimele săptămâni, urmează invazia de insecte și că cei mai periculoși sunt țânțarii, care transmit virusul West Nile. Tânțarii se înmulțesc de două ori mai repede în timpul verii.

Virusul West Nile poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe. Adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, în 2 iunie, că a început să se cosească iarba în parcuri și că după aceea va demara acțiunea de combatere a căpușelor. După ce se vor opri ploile vor începe și tratamentele preventive contra țânțarilor, spunea el.

Până când autorităţile vor rezolva problema ţânţarilor, trebuie să ne luăm singuri măsuri de protecţie. Purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, mai ales când mergeţi în parcuri, folosiţi spray-uri împotriva insectelor, montaţi plase de protecţie la ferestre şi nu depozitaţi gunoiul menajer în casă.

Planul de deratizare si dezinsecție pentru București a fost adoptat în 19 mai de Consiliul General al Municipiului București.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Rețea de hoți de carburanți, destructurată de polițiști. Percheziții în Capitală și alte șase județe, 15 suspecți reținuți

Partenerii noștri