Live

Video Îngrijorare în Iași după ce în păduri a apărut un prădător periculos. Ce pagube produce șacalul auriu și de ce se tem zoologii de el

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Ziarul de Iași

În pădurile din judeţul Iaşi și-a făcut apariția un nou prădător, şacalul auriu, numit și „distrugătorul universal“ despre care specialiștii spun că poate distruge ecosistemele în care apare.

Apariția acestui animal de talie medie stârnește îngrijorare cu atât mai mult cu cât, în Iași, prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat, potrivit Ziarul de Iași.

Un șacal auriu, specie care până acum era prezentă doar în Delta Dunării, a fost filmat într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi. Prof.dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, spune că semnele nu sunt de bun augur.

Profesorul explică faptul că încălzirea globală şi lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu.

Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“, a declarat pentru sursa citată prof.dr. Ion Constantin.

Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare.

Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a mai spus specialistul.

Șacalul auriu poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale

Dacă se va răspândi, profesorul Ion Constantin avertizează că poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale.

Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră, este invazivă. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma oraşului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supravieţui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa“, a conchis prof.dr. Ion Constantin.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor

Arheologii au făcut descoperiri „unice” pe șantierul viitorului spital din Iași. „Rămâne o enigmă care aşteaptă să fie descifrată”

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice din preistorie, descoperite pe şantierul Spitalului Regional de Oncologie Iași

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Partenerii noștri