Live

Înghețată contaminată cu oxid de etilenă, retrasă de pe piață. Cum puteți primi banii înapoi, dacă ați cumpărat-o

Data actualizării: Data publicării:
Inspectorii sanitari au retras de la vânzare mai multe sortimente de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă. Foto:Profimedia Images

Alertă alimentară la nivelul Europei. Inspectorii sanitari au retras de la vânzare mai multe sortimente de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă. Și în România sunt vândute aceste înghețate. Cei care au cumpărat produse din loturile afectate pot merge la magazin să-și primească banii înapoi, a spus la Digi24 Mihai Ponea, directorul general al Autorității Sanitar Veterinare.

El a explicat că oxidul de etilenă, folosit ca virucid și bactericid, este prezent într-un aditiv folosit la înghețată.

„Acest aditiv probabil a fost tratat în țara de origine și astfel a fost detectat în înghețată, dar sub limita admisă. El a fost retras de pe piață ca un potențial pericol, sub principiul precauției”, a explicat Ponea.

Este vorba despre sortimentele de înghețată Snickers, Bounty și Twix. Compania producătoare, Mars, a precizat că a rechemat produsele „în interesul consumatorilor” și că cei care au mâncat înghețată din loturile contaminate pot contacta compania pentru a-și primi banii înapoi.

Ponea a recomandat celor care au cumpărat înghețata din aceste loturi și nu au consumat-o să o ducă înapoi la magazin, unde își vor primi de asemenea banii înapoi. Loturile vizate sunt postate pe site-ul ANSVSA.

„Este vorba doar despre 10 loturi care sunt deja identificate de colegii noștri și duse la distrugere”, a precizat el.

„Identificarea loturilor a fost făcută, chiar acum colegii noștri sunt în teren pentru a identifica dacă mai există. În 24 -48 de ore ne dorim să nu mai existe pe piață, doar un consumator să aibă în congelator de acum o săptămână, o lună. De aceea am făcut publice acele loturi să verifice”, a spus el.

„Oxidul de etilenă care a fost identificat în înghețată este în cantități infime, mai puțin de 0,02 miligrame. E extrem de puțin, dar consumul comulativ poate duce la tulburări cardiace, pulmonare, cangerigen s-a demonstrat, de aceea e interzis”, a mai spus Ponea.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum alegem carnea pentru masa de Crăciun. Recomandările ANSVSA pentru cumpărături în perioada sărbătorilor

Cum e întâmpinată Legea Mărarului în sate: „Făcuse toate legile din lume, le dăduse pe toate bune, rămăsese asta nefăcută. Nu e corect”

Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să-și vândă produsele la poartă, obligați să se înregistreze la DSV

Guvernul a anunțat că trimite alimente populației din Liban: mii de conserve cu tocană de legume și sardine în sos tomat

Partenerii noștri