Imagini rare cu momentul în care ucrainenii reușesc să intercepteze o rachetă rusească. „Cazi, în p... mea!”
Pe internet a apărut o înregistrare video care arată un grup de militari ucraineni care reușesc să intercepteze și să distrugă cu succes o rachetă de croazieră rusească. Interceptarea a fost realizată cu ajutorul unui sistem antiaerian portabil, cu rază scurtă de acțiune. Imaginile - extrem de rare cu astfel de interceptări antirachetă - au fost publicate luni pe rețelele sociale, după ce Rusia a lansat asupra Kievului și altor orașe ucrainene cel puțin 84 de rachete, care au ucis cel puțin 11 persoane și au rănit alte 60.
Înregistrare, de 27 de secunde, arată cum au reușit ucrainenii să intercepteze și să doboare racheta rusească.
„Vine!”, strigă unul dintre militari la vederea rachetei de croazieră. Hai odată!”, continuă acesta adresându-se celor care încearcă să fixeze ținta aeriană.
După circa 9 secunde, se aude o rafală de mitralieră urmată de o primă lansare de rachetă antiaeriană. După alte 6-7 secunde, este lansată o a doua rachetă antiaeriană.
„Cazi, în p...a mea!”, strigă militarul ucrainean.
După alte 7 secunde, racheta de croazieră este interceptată și doborâtă, în uralele militarilor ucraineni.
#Ukraine: Not all of the cruise missiles fired into Ukraine from Russian aircraft and ships hit their target- here we see extremely rare footage of Igla MANPADS being used to take down a Russian missile on its way to the target. pic.twitter.com/zzajBZljnq
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 10, 2022
Conform Ukraine Weapons Tracker, sistemul antiaerian portabil folosit e de tip „Igla”, de fabricație rusească - practic, echivalentul rusesc al „Stinger”-ului american.
Interceptarea unei rachete de croazieră, care zboară la joasă înălțime cu o viteză de circa 900 de kilometri pe oră este extrem de dificil de realizat, mai ales în cazul sistemelor antiaeriene portabile, cu rază scurtă de acțiune și care sunt dedicate mai degrabă interceptării țintelor aeriene care au o viteză mai mică (elicoptere sau avioane de atac la sol).
Cel mai probabil, militarii ucraineni au aflat „culoarul” urmat de rachetele de croazieră ruse și au folosit o apărare antiaeriană stratificată pentru interceptarea lor, apărare compusă din sisteme antiaeriene cu rază lungă, medie și scurtă.
Nu se știe exact data sau locul unde a avut loc respectiva înregistrare și nu există o dovadă clară dacă interceptarea respectivă a fost făcută în cursul zilei de luni, când Statul Major General al armatei ucrainene a precizat că forțele Kievului au reușit să doboare 43 din cele 84 de rachete lansate de Rusia.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News