Live

Video Exclusiv Hannah, tânăra născută în România care luptă în armata israeliană: „Am simțit că trebuie să mă duc și să fiu pe front”

Rebeca Manea Data actualizării: Data publicării:
Hannah Georgiana Avram | Foto: Facebook.com

Hannah Avram are 21 de ani și luptă în armata Israelului, fiind convinsă în urma atacului Hamas, din 7 octombrie 2023, că trebuie să facă mai mult pentru a apăra țara care i-a devenit casă. „Lupt pentru prietenii mei care au fost răniți sau omorâți”. Tânăra, care a plecat din România la vârsta de zece ani, participă acum la misiuni la granița cu Egiptul, spunând că asta e noua ei realitate. „Nu cred că o să mă opresc până când toată lumea se va întoarce acasă”, spune ea, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.

Hannah Georgiana Avram are dublă cetățenie, însă de la vârsta de zece ani Israelul i-a devenit casă, după ce familia ei s-a mutat în țara din Orientul Mijlociu. De atunci, s-a integrat în societatea israeliană.

În ziua atacului Hamas, Hannah efectua stagiul militar obligatoriu pentru toți cetățenii israelieni. Efectuase deja doi ani de stagiu, încă un an și îl termina, însă ea a decis că trebuie să facă mai multe pentru a ajuta țara. „Am simțit că trebuie să mă duc și să fiu pe front”, spune tânăra de 21 de ani.

În timpul atacului din 7 octombrie 2023, peste 1.200 de israelieni au murit și alți 250 au fost luați ostatici. Dintre aceștia, 97 se află încă în Gaza, însă se presupune că doar 64 dintre ei mai sunt în viață. Ca urmare a atacului , Israel a lansat un război împotriva Hamas, grupare din Fâșia Gaza, și Hezbollah, grupare din Liban, susținută de Iran. De atunci, zeci de mii de civili și-au pierdut viețile în bombardamentele israeliene.

„Lupt pentru prietenii mei care au fost răniți în 7 octombrie sau omorâți sau pentru prietenii mei pe care trebuie să îi salvăm, chiar dacă nu-i cunosc, simt ceva pentru ei. Așa că nu cred că o să mă opresc până când toată lumea se va întoarce acasă”, a declarat Hannah pentru Digi24.ro.

„Dacă nu ne luptăm, pierdem tot”

Hannah își amintește despre momentul în care a decis să iasă alături de militarii israelieni, cu care luptă cot la cot de mai bine de un an: „Părinților mei le-a plăcut ideea, dar nu au crezut că o să mă duc și o să fie războiul ăsta chiar atât de periculos”.

Ea spune că puterea tinerilor a contat foarte mult în anul care a trecut de la atacul din 7 octombrie,. „Mi-am amintit că dacă nu suntem noi, tinerii din armată, nu are cine să lupte împotriva organizației Hamas sau Hezbollah. Așa că dacă nu ne luptăm, atunci pierdem tot”, a declarat românca.

După un an de lupte, Hannah spune că, deși războiul este trist, ea a reușit să se obișnuiască cu această realitate. 

„N-am ce să fac, așa că trec peste asta. M-am maturizat”, spune tânăra de 21 de ani.

Ea crede că a reușit să-și păstreze optimismul. „De obicei încercăm să zâmbim și să glumim. (N. red. Când sunt singură) nu sunt chiar atât de diferită, dar sunt și momente în care îmi amintesc ce s-a întâmplat în luptă sau momente triste care nu sunt plăcute”, a recunoscut aceasta.

Cum arată o zi obișnuită în armata israeliană

„Depinde de zi, de obicei pot să patrulez pe front pe graniță fix unde este gardul cu Egiptul, merg cu mașina vreo opt ore. Câteodată mergem la satele care sunt aproape de graniță și păzim acolo unde locuiesc oamenii”, a explicat tânăra.

Ea își amintește și acum cum, cu puțin timp înainte de atacul Hamas, și unitatea ei a fost luată la țintă. „Înainte de weekend, au început să tragă în unitatea noastră din Egipt și chiar nu știu cum toți au ieșit de acolo 100%, adică nimeni nu s-a rănit. Și atunci era prima oară când am văzut ce înseamnă armata”.

„Părinții mei vor să se întoarcă în România”

Tânăra a spus la Digi24 că părinții ei plănuiesc să se întoarcă în România. Sora lui Hannah - acum în vârstă de 15 ani - vrea să termine liceul și să se întoarcă în țară pentru a studia arhitectura.

Dar Hannah nu este convinsă că vrea să se întoarcă: „Da, părinții mei o să se întoarcă în România, eu încă nu știu sincer. Adică mai am timp să mă gândesc. Chiar nu știu dacă vreau să rămân în Israel sau în România. Cred că sora-mea se va întoarce în România. Ea chiar vrea să învețe arhitectură și părinții mei nu vor să treacă prin ce au trecut când eu am fost în război în armată. Nu vor să treacă prin asta a doua oară și ei preferă ca sora mea să meargă în România”, a povestit Hannah.

Urmăriți interviul integral în materialul video.

Editor : Rebeca Manea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Victoria Beckham n-a stat pe gânduri, după ce a văzut diferența de vârstă dintre fiul ei cel mic și noua lui iubită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Momentul pentru care forțele israeliene se pregătesc de 22 de ani: Cum ar putea Israelul să distrugă complexele nucleare ale Iranului

Apropierea dintre Rusia și Iran arată cât de departe este dispus să meargă Putin pentru a câștiga războiul din Ucraina (Politico)

„Axa Rezistenței”, rebelii Houthi și influența Iranului. Cum văd țările arabe războiul dintre Israel și Hamas

Mărturia unei românce din Israel care așteaptă un nou atac al Iranului: Copiii sunt în teroare, e foarte multă tensiune

Partenerii noștri