Live

Freezing rain în București. Peste 2.600 de copaci rupți, sute de mașini avariate

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres Foto

Fenomenele meteo severe au afectat, în ultimele trei zile, locuinţe şi tronsoane de drum în Bucureşti şi în alte 54 de localităţi din 20 de judeţe, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Foto: Agerpres Foto

ACTUALIZARE 16:30 Bilanț actualizat:

La Dispeceratul Poliției Locale a Municipiului București, în urma monitorizării video și a informațiilor primite, au fost consemnate un număr de 3.489 evenimente.

Centralizare pe categorii de evenimente:
-    copaci căzuți/crengi dimensiuni mari căzute = 2.622
-    auto avariate = 759
-    cabluri electrice = 203
-    stâlpi electrici = 50
-    linii electrice STB = 48
-    stâlpi iluminat public = 45
-    acumulări apă = 25


Potrivit purtătorului de cuvânt Monica Dajbog, efectivele MAI - pompieri şi poliţişti rutieri - au intervenit pentru degajarea a peste 2.200 de copaci şi 44 de stâlpi care au avariat 363 de autoturisme.

Cele mai multe drumuri închise au fost în ziua de vineri, când s-a atins vârful efectelor negative cauzate de vreme; au fost închise două autostrăzi - A2 şi A3, 19 drumuri judeţene şi un drum naţional.

„Începând de vineri şi până duminică au acţionat în teren, zilnic, în medie aproximativ 8.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi. În aceste trei zile au fost emise 74 de informări şi atenţionări de fenomene hidrometeorologice periculoase. Efectivele MAI au intervenit în principal pentru salvarea oamenilor aflaţi în dificultate fie în autoturisme blocate, fie surprinşi de viscol sau ceaţă în zonele de munte. S-a acţionat, de asemenea, pentru degajarea copacilor, a stâlpilor şi a cablurilor de pe drumuri şi de pe maşini, precum şi pentru evacuarea apei acumulate pe carosabil, concomitent cu restricţionarea sau dirijarea circulaţiei pe timpul desfăşurării misiunilor. (...) În aceste trei zile s-au înregistrat efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe în municipiul Bucureşti şi în alte 54 de localităţi din 20 de judeţe. Au fost afectate 17 locuinţe şi 28 de tronsoane de drum”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Ea a precizat că a fost acordat sprijin în cinci situaţii în care echipajele medicale nu au putut ajunge la pacienţi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Jandarmii montani au intervenit sau au sprijinit acţiuni de salvare desfăşurate de serviciile salvamont, pentru aducerea la loc sigur a 23 de turişti aflaţi în situaţii de risc.

Tot din cauza vremii, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, nu s-a putut efectua transportul pe calea aerului pentru un copil de 14 ani, aflat în stare de inconştienţă, în spitalul din Buzău, ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Astfel, pentru ajutorarea copilului, în premieră ca mod de acţiune a fost trimisă o autospecială dotată cu cameră hiperbară mobilă însoţită de o echipă formată din medic şi asistent medical asigurat de MApN şi trei subofiţeri de la ISU Constanţa.

„La acest moment se aşteaptă ca starea minorului să permită folosirea camerei hiperbare. Aceasta asigură furnizarea de oxigen la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală, mărind astfel cantitatea de oxigen în sânge”, a spus Dajbog.

Conform purtătorului de cuvânt al MAI, în prezent nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu trafic blocat ca urmare a efectelor fenomenelor meteorologice din ultimele zile.

„Se circulă în condiţii de ceaţă densă, care determină scăderea vizibilităţii sub 150 de metri, pe mai multe artere rutiere din Moldova şi Muntenia. Fenomenul este întâlnit şi pe A2 Bucureşti - Constanţa, între Bucureşti şi Drajna vizibilitatea fiind între 50 şi 200 de metri”, a precizat Dajbog.

Şi traficul aerian s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, fiind semnalate întârzieri punctuale cauzate de realizarea operaţiunilor pentru degivrare, iar traficul feroviar s-a desfăşurat cu dificultate din cauza gheţii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrică, fiind înregistrate întârzieri ale trenurilor.

„Au fost închise temporar magistrala CF 900 între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin şi secţia Cale ferată 202 între localităţile Pietrele Albe şi Strâmbuţa din Gorj, din cauza căderilor de pietre şi copaci, (...) iar alimentarea cu energie electrică înregistrează întreruperi la nivelul a cinci judeţe, fiind afectate 34 de localităţi cu 22.000 de consumatori”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a menţionat că cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în judeţul Ialomiţa, unde sâmbătă aproximativ 50.000 de consumatori au rămas fără alimentare cu energie electrică de la reţeaua naţională.

„Datorită eforturilor echipelor din cadrul distribuitorilor de electricitate şi sprijinului acordat de IGSU prin dislocarea a 16 generatoare de mare capacitate din alte judeţe s-a reuşit ca la acest moment numărul consumatorilor care nu au curent să fie redus la aproximativ 18.500. Cele 16 generatoare de mare capacitate asigură curent până la remedierea defecţiunilor şi reluarea alimentării normale cu energie electrică pentru consumatori casnici şi obiective esenţiale precum Policlinica din Urziceni”, a afirmat Dajbog.

Ea a spus că sâmbătă, în Bucureşti, între orele 12,00 - 15,00, a fost înregistrată cea mai dificilă situaţie din punct de vedere al numărului de solicitări prin numărul 112.

„Una dintre cauzele creşterii alarmante a numărului de apeluri era faptul că se primeau şi 10 - 12 sesizări ale aceleiaşi situaţii, cum ar fi prăbuşirea unui copac. În premieră, a fost folosit sistemul Ro-Alert pentru a transmite un mesaj prin care cetăţenii erau îndemnaţi să sune la 112 doar pentru a semnala urgenţe grave, astfel încât intervenţiile să poată fi prioritizate”, a arătat Monica Dajbog.

Ea a reamintit că a fost suplimentat numărul de dispeceri şi de pompieri, fiind chemaţi angajaţi din turele libere.

„Ministrul Carmen Dan a avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru ca autorităţile să fie informate de îndată în cazul în care se emit atenţionări ce vizează inundaţii. De asemenea, a solicitat prefecţilor din judeţele în care ar putea să se producă inundaţii să verifice în aceste zile care este situaţia construcţiilor hidroedilitare şi hidrotehnice şi să ţină legătura cu autorităţile locale pentru a fi în măsură să ia imediat măsuri de prevenire şi de gestionare a unor situaţii de urgenţă cauzate de inundaţii”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAI. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, pe lista țărilor unde s-au înregistrat morți din cauza evenimentelor meteo extreme amplificate de schimbările climatice

MAE: Cod roșu de fenomene meteo extreme pentru provincia spaniolă Castellon. Recomandări pentru cetățeni

Omenirea rămâne fără resurse. Urmează crize alimentare, conflicte și dezastre naturale, avertizează specialiștii în biodiversitate

CJSU Galați a decis evacuarea oamenilor din zonele cu potențial de risc de inundații

Partenerii noștri