FOTOGALERIE. Cum a arătat Bucureștiul în prima seară a festivalului Spotlight
Bucureştiul străluceşte, de joi seară, în mii de lumini şi culori. A început cea de-a patra ediţie a Festivalului Spotlight. Sunt locuri şi momente pe care nu trebuie să le rataţi, spun cei care au ieşit deja la plimbare pe Calea Victoriei, ce va fi zonă pietonala, timp de cateva ore în fiecare seară, până duminică inclusiv.
O șoferiță a încurcat traficul pe Calea Victoriei
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Concluzii după întâlnirea comisiei pentru controlul SIE cu directorul Gabriel Vlase
Cum a decis Nicușor Dan să intre în cursa pentru Cotroceni
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Dominic Fritz anunță că, până joi cel târziu, se va tranșa dacă USR va face sau nu parte din noul guvern
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Primele reacții din PSD și PNL după ce Nicușor Dan a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Bucureştiul a prins viaţă noaptea trecută. Sunt 27 de clădiri-simbol ale Capitalei care s-au transformat complet datorită proiecţiilor de lumină şi culoare.
Fostul Palat al Telefoanelor, sediul MAI sau clădirea CEC-ului au fost de nerecunoscut. Cei care au avut drum prin centrul Bucureştiului au stat minute în şir să admire spectacolul inedit.
„Conceptul evenimentului nu este numai acela de a ilumina clădirile şi de a le înfrumuseţa prin mapping-uri sau video-proiecţii, ci şi de a aduce instalaţii interesante, interactive cu publicul. Anul acesta avem şi o temă şi asta se datorează cumva anului special pe care îl trăim împreună - United We Shine (Luminăm împreună)”, a explicat Mihaela Păun, director ARCUB.
Timp de trei ore, zeci de mii de oameni au invadat pur şi simplu Calea Victoriei. Au profitat şi de vremea bună ca să facă o plimbare nocturnă într-o atmosferă feerică.
„Mi-a plăcut în primul rând că mi-au dat... avem program şi ştim pe unde să mergem, unde să ajungem şi ce o să vedem. E super fun!”, spune o tânără.
- Fetelor, ce părere aţi avea voi dacă clădirile ar arăta mereu cum sunt în seara asta?
- Mi-ar plăcea foarte tare pentru că eu îmi imaginez totul colorat!
- Şi eu la fel! Şi eeeeu! spun trei puștoaice.
O parte a bulevardului devenit zonă pietonală a fost recreată cu ajutorul a milioane de lumini şi a muzicii electronice. Pe scurt, atmosferă de club, chiar în stradă. Impresiile sunt pe măsură:
„Foarte tare! Băieţii ăştia sunt foarte talentaţi şi mă bucur că am venit în seara asta aici”.
„E ceva inedit, eu n-am mai văzut aşa ceva în România şi chiar mă bucur că se întâmplă şi la noi!”
„Această noapte este minunată”.
- Ce v-a plăcut cel mai mult?
- Totul. Oamenii, ţara, vinul, berea, spune o turistă străină.
FOTOGALERIE. Imagini: Inquam Photos / Octav Ganea (Clic pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte)
Festivalul luminii şi al sunetelor va ţine până duminică. Organizatorii se aşteaptă ca anul acesta numărul vizitatorilor să fie unul record, datorită surprizelor pregătite special pentru Centenar.
Startul evenimentului a fost dat în Piaţa George Enescu de toboşarii britanici de la „Spark!”, pe jumătate muzicieni, pe jumătate personaje futuriste cu costume şi instrumente luminate de leduri. Aceştia au coborât de pe scenă, în mulţime, iar mai târziu s-au poziţionat în fruntea coloanei de bucureşteni care s-a plimbat pe Calea Victoriei, pentru a admira clădirile iluminate.
Din spectacolul introductiv nu au lipsit nici dansatorii high-tech „Light Balance” din Ucraina, finalişti la emisiunea America's Got Talent 2017.
Pe clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, o animaţie video realizată de Mindscape Studio (România) a prezentat istoria Căii Victoriei, făcând referire şi la cele mai importante momente, personalităţi şi clădiri legate de acest loc, de la Palatul Cantacuzino la Coana Miţa Biciclista, de la Palatul Telefoanelor, Cercul Militar Naţional şi Palatul CEC la Carol I, George Enescu şi Alexandru Ioan Cuza.
Pe sediul Ministerului Afacerilor Interne au fost proiectate imagini istorice, pe fundalul tricolorului, sub mottoul „România 1918-2018 - Sărbătorim împreună”.
Deliciul copiilor a fost instalaţia Laser Big Piano, lungă de patru metri, cu o claviatură prevăzută cu senzori care declanşează secvenţe sonore şi în acelaşi timp proiectează lumini şi grafică laser.
La fostul magazin Muzica, pe parcursul celor patru seri sunt prezenţi DJ de la Virgin Radio, care mixează muzică live, în decorul instalaţiei „Discoballs”.
O parte din faţada Palatului Telefoanelor a fost transformată prin video mapping în traseul unui fluture care parcurge diferite medii naturale.
Teatrul Odeon a fost învăluit într-o imagine prezentată pentru prima dată la Festivalul Luminilor de la Berlin şi care include traduceri ale cuvântului „dragoste” într-o varietate de limbi din lumea întreagă.
Pe un ecran imens amplasat pe Cercul Militar sunt redate imagini surprinse de „Kiss Cam"” o cameră de luat vederi care filmează cupluri din mulţime. Încurajat de restul mulţimii, cuplul este invitat să se sărute în faţa camerei.
Pe strada Lipscani, o mască sculptată în metal, înaltă de trei metri, prinde forme, trăsături şi texturi diferite în funcţie de lumina proiectată pe ea.
În exclusivitate pentru această ediţie a Spotlight, şase artişti internaţionali au transformat faţada Palatului CEC prin proiecţii video mapping, selectate în urma unei competiţii lansate la începutul acestui an. Marele câştigător al concursului va fi ales de public, prin vot online. Spectatorii Spotlight pot vota lucrarea preferată în perioada 12 - 15 aprilie şi au şansa să câştige, la final, o cameră video.
Pe str. Franceză nr. 1, Christopher Noelle (Germania) a transformat suprafaţa calcanului într-un ecran imens de proiecţie, mixând motive vizuale specific româneşti.
De asemenea, Arcul de Triumf este animat de scurte episoade ilustrate din istoria României.
Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 20:30 şi se încheie la ora 23:00. Detalii despre program şi instalaţiile participante la Spotlight 2018 sunt disponibile pe arcub.ro şi spotlightfestival.ro.
(Surse: Digi24, Agerpres)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News