Exercițiu naval cu 2.000 de militari în Marea Neagră
Timp de o săptămână, Marea Neagră devine unul dintre cele mai bine păzite locuri din lume. România va fi gazda celui mai mare exerciţiu naval al forţelor NATO. Peste 2.000 de militari şi 20 de nave din șapte ţări vor participa la Sea Shield, exerciţiul prin care aliaţii vor să-şi testeze viteza de reacţie în cazul unui atac venit pe Marea Neagră.
Marea Neagră „mușcă” din plajele lărgite din Mamaia. Ce este fenomenul „cliffing”
Călin Georgescu spune că „va evalua” scutul de la Deveselu, dacă va ajunge președintele României
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Invazie de alge pe litoral
Exerciţiul vine într-un moment foarte tensionat pentru ţările cu ieşire la Marea Neagră. Este o zonă în care Rusia şi-a amplificat în ultima perioadă acţiunile, aducând din ce în ce mai multe nave de război.
NATO vrea să testeze timpul de reacţie al aliaţilor în cazul unui atac. Sunt șapte ţări care participă la exerciţiu, printre care amintim Statele Unite, Canada sau Olanda.
Timp de cinci zile, 2.200 de militari, dintre care 1.400 români, vor participa la exerciţiu. Pe Marea Neagră vor naviga 20 de nave, cele mai multe fiind ale Forţelor Navale Române.
Vom vedea două fregate. Sunt cele mai mari nave pe care Armata le are, însă au nevoie de modernizări. Vor fi însoţite şi de două Corvete. Sunt nave de luptă, de dimensiuni mai mici, însă mult mai rapide.
Peste corvetele româneşti au trecut însă anii, iar Ministerul Apărării vrea să cumpere unele noi. Achiziţia este însă suspendată.
Pe Marea Neagră veţi mai putea vedea şi două dragoare de mine. Sunt vase militare care abia s-au întors din misiuni NATO. Au rolul de a plasa mine marine şi de a le detecta pe cele inamice.
Forţele Navale nu vor fi însă singure la acest exerciţiu. Vor avea sprijinul Aviaţiei. Pe cer o să vedem două avioane multirol F-16 şi tot atâtea aeronave MIG-21 LanceR.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News