VIDEO. Război în Ucraina, proteste în toată lumea: „Putin oprește asta, recapătă-ți sănătatea mintală”
Invadarea Ucrainei a provocat furie în toată lumea. Au fost și sunt chiar în aceste momente proteste în zeci de țări, cu mii de oameni ieșiți în stradă în Marea Britanie, Franța, Japonia, Estonia, Finlanda și Grecia. Sunt doar câteva exemple de state în care oamenii i-au cerut lui Vladimir Putin să pună capăt măcelului din Ucraina.
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Care sunt cele mai „instagramabile” locuri din București, anul acesta de Crăciun
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Protestatari din întreaga lume și-au arătat sâmbătă sprijinul pentru poporul ucrainean, într-o mare de steaguri și bannere albastre și galbene, și au cerut guvernelor să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, să pedepsească Rusia și să evite un conflict mai amplu, scrie Reuters.
O manifestație are loc la ora transmiterii știrii și în București, cu sute de persoane în fața Ambsasadei Ucrainei și a Ambasadei Rusiei.
Câteva sute de persoane au mărșăluit pe o ploaie torențială în Sydney scandând „Ucraina va învinge”, în timp ce protestatarii din Tokyo au cerut ca Rusia să fie expulzată din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Mii de oameni au ieșit, de asemenea, în stradă în Europa, iar protestatarii - printre care mulți ucraineni care trăiesc în străinătate - din Londra, Nicosia, Berlin, Atena, Helsinki, Madrid și Milano s-au înfășurat în steaguri și au ținut pancarte cu „opriți războiul”.
„Te uiți la oamenii adunați aici și toată lumea este speriată ... Am avut pace timp de 80 de ani și, dintr-o dată, războiul s-a întors în Europa”, a declarat Stefan Pischel, aflat în mulțimea de aproximativ 2.500 de persoane din piața Karlsplatz din Munchen.
În capitala elvețiană Berna a avut loc un miting la care organizatorii au estimat că vor participa 20.000 de persoane. Steagul ucrainean a fluturat deasupra sediului consiliului municipal. Unii au cerut guvernului elvețian să ia măsuri mai dure împotriva Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, care a declarat că a ordonat „operațiunea militară specială” nu pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei și pentru a captura ceea ce Kremlinul consideră naționaliști periculoși.
La Istanbul, ucrainenii care locuiesc în Turcia au cântat imnul lor național și au ținut bannere cu imagini cu urme de mâini însângerate. „Familia mea se află în regiunea Kiev și ei atacă Kievul astăzi. Nu știu ce să fac, ce să cred. Îi sun la fiecare 10-15 minute”, a declarat o protestatară care și-a dat numele Victoria. „Sper ca întreaga lume să ... se ridice și să facă ceva pentru a ne proteja familiile”.
„Putin oprește asta, recapătă-ți sănătatea mintală”
Sute de persoane au manifestat în piața din fața sediului Națiunilor Unite din Geneva, purtând pancarte precum „Faceți Ucraina membră a NATO acum” și „Spuneți nu lui Putin”. „Sunt aici pentru că îmi este extrem de rușine pentru țara mea natală”, a declarat Valery Bragar, un rus de origine, care a trăit în Elveția timp de 15 ani și este acum cetățean elvețian.
Protestele vin în urma altor demonstrații din întreaga lume din ultimele zile. În America Latină, protestatarii s-au alăturat vineri mitingurilor din Argentina, Brazilia, Mexic și Peru, scandând „Trăiască Ucraina”.
Și în Rusia, militanții anti-război au sfidat avertismentele autorităților pentru a-și exprima furia. Începând de joi, poliția a reținut în total peste 2.700 de protestatari ruși.
La Sydney, unii vorbitori au cerut guvernului să extindă sancțiunile împotriva Moscovei și să interzică cetățenilor ruși să viziteze Australia, în timp ce alții au cerut intervenția NATO. „Vreau mai multe sancțiuni economice împotriva Rusiei, vreau ajutor militar pentru Ucraina”, a spus Katarina, o protestatară care și-a dat doar prenumele. „Vreau mai multe acțiuni, mai multe acțiuni concrete și mai puține cuvinte. Este prea târziu pentru diplomație în acest moment”.
Câteva sute de protestatari ruși, ucraineni și japonezi s-au adunat în cartierul comercial aglomerat Shibuya din centrul Tokyo, mulți dintre ei cu copiii lor și cu steaguri ucrainene în mână, scandând „opriți războiul” și „opriți-l pe Putin” în japoneză și engleză.
„Vreau doar să spun: Putin oprește asta, recapătă-ți sănătatea mintală”, a declarat Hiroshi Sawada, un muzician în vârstă de 58 de ani.
În India, o parte din furie a fost îndreptată către NATO și Occident. „Tipul de agresiune la care asistăm în Ucraina a fost impus de SUA prin NATO și, de asemenea, de forțele militare rusești care au intrat în Ucraina. Ambele sunt responsabile pentru această situație”, a declarat Neha, activistă studențească, la un protest din New Delhi.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News