Șoferul cu numere anti-PSD. În numele cui este vigilentă Poliția? - analiza „Jurnal de Seară”
Poliția Română pică unul dintre cele mai importante examene, pe cel al rezistenței la politic. Ceea ce este și ar fi trebuit să rămână un simplu fapt divers s-a transformat în subiectul-test pentru tenacitatea Poliției, care atenție, nici măcar acum nu este sigură că are argumente legale împotriva unui șofer care și-a transformat în protest politic numărul de înmatriculare al mașinii, spune Cosmin Prelipceanu, realizatorul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi24.
Noi imagini cu accidentul provocat de „nepotul lui Dracula”
Zeci de percheziții la un clan de cămătari
Hairstylistul vedetelor a făcut scandal în trafic. Cum se apără Bassam Dabbas
Predoiu, despre crimele din Constanța
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Parcarea în care a avut loc accidentul de lângă Parcul Pantelimon este ilegală
Un hoț i-a ironizat pe polițiști pe TikTok, dar a fost arestat după 5 minute
Momentul în care un traficant de droguri aruncă marfa pe geam
Știți povestea. Este un român stabilit în Suedia. Și a venit acasă în vacanță. Cu un număr de înmatriculare format numai din litere, cu o semnificație lesne de pătruns în limba română. Vorbe de ocară la adresa PSD, în formulă concentrată, cât să încapă pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinii sale din Suedia. De patru ori l-a oprit Poliția. 13 zile au tot scotocit oamenii legii. Până luni, când românul din Suedia a fost dus la secție. I s-a luat carnetul, i s-au luat și plăcuțele de înmatriculare și i s-a făcut dosar penal. Agenţii rutieri spun că numerele de înmatriculare personalizate sunt ilegale pe teritoriul ţării noastre, deşi până acum l-au mai oprit de trei ori pe şofer fără să-l sancţioneze.
Citiți și: Avocat: Trei mari greșeli ale Poliției în cazul șoferului cu mașina anti-PSD
Omul a gândit înmatricularea maşinii ca pe un protest, Poliţia interpretează numărul ca pe o insultă. Deşi la momentul intrării în ţară - a spus-o chiar şeful Poliţiei Rutiere - nu a fost constatată nicio neregulă, instituţia a făcut verificări extinse în Suedia, iar luni şoferul a rămas fără carnet şi fără plăcuţele personalizate de înmatriculare. Motivul invocat nu are legătură însă cu mesajul numărului de înmatriculare, ci cu un aspect tehnic - absenţa oricărei cifre de pe plăcuţe.
La rândul lui, șoferul anti-PSD e convins că a fost urmărit de agenţi, astfel încât să poată fi oprit în trafic, iar numerele personalizate să fie confiscate de polițiști, după ce a refuzat să dea curs solicitării lor de a le schimba cu cele inițiale. El acuză acum autorităţile române de abuz. Se contrazice cu Poliția și în ceea ce privește numărul opririlor: el spune că de patru ori a fost oprit, polițiștii spun că de cinci ori l-au tras pe dreapta. Luni dimineața, când se afla în mașină cu fiul său de 8 ani, a fost oprit din nou și i s-a cerut să schimbe numerele. Pentru că a refuzat, a fost dus la secție și audiat timp de trei ore, în prezența fiului său, spune Răzvan Ștefănescu.
Ambasada Suediei în România a decis să intervină în această dezbatere publică. A făcut-o prin nişte precizări, publicate pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice. Ambasada a punctat că plăcuţele de înmatriculare preferenţiale emise de autoritatea de transport din Suedia sunt valide oriunde în Uniunea Europeană. Condiţia e ca şoferul să aibă documente şi pentru plăcuţele originale, şi pentru cele preferenţiale. Șoferul trebuie să aibă la el şi plăcuţele originale, în cazul în care se află într-o ţară unde numerele preferenţiale nu ar fi acceptate şi trebuie schimbate. Ţările pot decide ce fel de vehicule şi numere pot circula acolo, iar autorităţile suedeze nu au un cuvânt de spus în această privinţă, a mai scris Ambasada Suediei în România.
Bărbatul susține că avea avea asupra sa dovezile privind numărul de înmatriculare original, care conține și cifre, și le-a arătat polițiștilor de fiecare dată, motiv pentru care l-au și lăsat să plece.
Ulterior, un purtător de cuvânt al Agenţiei Suedeze de Transport a declarat pentru Realitatea TV că au decis să-i interzică şoferului român să mai circule cu numerele cu mesajul împotriva PSD. Asta după ce suedezii au fost informaţi de autorităţile române în legătură cu semnificaţia mesajului de pe plăcuţe.
O reacţie la toată această poveste a venit pe Facebook de la celebrul agent devenit scriitor, Marian Godină. „Dacă aş fi poliţist de frontieră sau rutier şi aş fi controlat celebra maşină în trafic, anterior întocmirii dosarului penal de către alţi colegi, nu m-aş simţi prea confortabil acum şi m-aş aştepta la vreo citaţie. Pentru că: ori colegii mei greşesc acum, ori eu am greşit când l-am lăsat pe şofer să plece. Cert e că, din păcate, urmările acestui "război" prostesc vor fi acum decontate de Poliţia Rutieră”, consideră Marian Godină.
Controversa Convenției de la Viena
Brigada Rutieră spune că pot circula pe drumurile publice din România mașini înmatriculate în alt stat doar dacă respectă prevederile Convenţiei de la Viena, un document din 1968, ratificat de România în 1980, care prevede obligativitatea de a avea cel puțin o cifră în identificarea mașinii. Legea este în vigoare și astăzi, doar că între timp au mai apărut amendamente și modificări pe care alte state le-au pus în practică, mai puțin România.
În anul 2014, Belgia a amendat această Convenție și a propus ca șoferii să-și poate face numerele de înmatriculare a autoturismelor doar din litere. ONU a fost de acord, iar în 2016 a introdus amendamentul propus de Belgia. Numai că la noi legislația nu s-a schimbat pentru a lua în calcul amendamentul care este în vigoare în Convenție din 2016.
„De vreme ce în Convenţia de circulaţie rutieră se spune clar că o maşină trebuie să aibă o literă de identificare, o cifră şi ulterior o grupare de litere personalizate, noi ce discutăm în România?! Până acum, poliţiştii nu au ştiut în ce condiţii se circulă în trafic internaţional? Nu cred aşa ceva!”, spune Lucian Diniță, fost director al Direcției Rutiere. El spune că legal, bărbatul n-ar avea niciun argument pentru a contesta decizia poliţiştilor.
Sindicaliştii din poliţie spun însă că documentul în baza căruia a fost sancţionat şoferul are prevederi ce pot fi interpretate.
Poliția e vigilentă, veți spune. Haideți să ne întrebăm împreună, însă, în numele cui este vigilentă Poliția? Era aceasta o chestiune de siguranță publică? Era aceasta chestiunea care avea nevoie de atâta sârguință polițienească? Sau pur și simplu era chestiunea care îi deranjează pe politicienii care controlează Poliția? Este povestea asta în numele legii și al cetățeanului? Sau, ca multe alte povești din ultima vreme, este despre politicienii care vor să controleze toată societatea?
Cristian Pîrvulescu: E o dovadă de stat iliberal. Fără un impuls politic nu se întâmpla ce s-a întâmplat luni dimineață
Subiectul a fost comentat la „Jurnalul de Seară” și cu profesorul Cristian Pîrvulescu.
„Ceva ceea ce, scris în Suedia, nu avea niciun fel de semnificație, erau niște litere oarecare, dar în România a înfuriat o parte a clasei politice până a atins penibilul, obligând poliția să ia măsuri tardive și contradictorii. Dincolo de mesaj, care nu este cel mai politic corect mesaj, dar care exprimă un tip de furie pe care pot să îl înțeleg, deși nu sunt de acord cu genul acesta de limbaj, dincolo de mesaj, e o problemă. E o problemă de libertate de expresie, care este cel mai bun exemplu pe care îl putem da telespectatorilor de stat iliberal. Este aceasta dovada că România e un stat iliberal și institutiile, Poliția în cazul acesta, sunt obligate să acționeze în acest fel. Pentru că fără un impuls politic nu se întâmpla ce s-a întâmplat luni dimineață”, a comentat politologul.
El consideră că e vorba de o „eroare fundamentală”, care atrage atenția asupra unei „suprareacții” și a unei „nervozități” a PSD-ului.
„Cel mai simplu era să treacă cu vederea. Nu au putut. Pentru că se pare că unii dintre comunicatorii și liderii PSD au considerat că acest mesaj dăunează imaginii și trebuie să arate forță. (...) Toate acestea nu fac decât să ne îngrijoreze și să dovedească că România e un stat iliberal în care libertățile simple nu sunt respectate”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.
„E o problemă legată de statul de drept aici. Pentru că statul de drept e format din funcționari care pot să le spună politicienilor că nu se poate, pentru că face rău”, a punctat politologul.
„Pentru orice om de bun-simț este evident: România este pe o pantă iliberală și drepturile fundamentale sunt încălcate. Iar polițiștii au devenit parte, poate fără voia lor, executând ordinele, dar nu e normal. De aici până la alte situații nu poate fi decât un pas. Trebuie să avertizăm în privința acestui lucru, în speranța că oamenii vor reacționa, pentru că altfel, lucrurile vor degenera”, a atras atenția Cristian Pîrvulescu. Urmăriți-i comentariul complet în materialul video de mai sus.
Citiți și:
VIDEO. Momentul în care polițiștii dau jos numărul de înmatriculare cu mesaj injurios la adresa PSD
Dosar penal pentru numărul auto anti-PSD. Ce spune șoferul, ce spun poliţiştii
UPDATE. Ce a pățit șoferul cu număr de înmatriculare anti-PSD, în Craiova
Reacția ambasadei Suediei după ce șoferul român cu numere anti-PSD s-a ales cu dosar penal
FOTO | Protest la Poliția Rutieră după ce șoferul cu numere anti-PSD s-a ales cu dosar penal
Codrin Ştefănescu: Șoferul cu numere anti-PSD „sfidează milioane de simpatizanţi ai partidului”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News