Live

Situație de criză la Timișoara, zeci de elevi și profesori au ajuns la spital și nu se știe de ce. Subprefect: "Poate fi orice"

Data actualizării: Data publicării:
Situația de criză la Timișoara, zeci de elevi și profesori au ajuns la spital. FOTO: Shutterstock

Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simptome de intoxicaţie. 16 elevi și un  profesor au rămas internați în spital. Astăzi, cursurile sunt suspendate acolo. O echipă a DSP Timiș e la fața locului ca să preleveze probe. "Nu excludem nicio variantă de lucru. S-au prelevat și probe din apă, poate fi orice", a declarat la Digi24 subprefectul Sorin Ionescu.

ACTUALIZARE 11.10 Directorul Colegiului Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, Violeta Bontilă, afirmă că nu a putut fi identificată, deocamdată, cauza îmbolnăvirii elevilor şi profesorilor.

”Lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”, a declarat ea.

În prezent, sunt 86 de copii cu simptome, din care 17 internaţi, şi 21 de profesori.

Ea a menționat că elevii sunt din clase diferite.

”Am discutat tot azi-noapte cu directorul de la DSP, cu directorul de la ISU şi au venit în şcoală, ISU, ca să măsoare să vadă dacă există un nivel de gaze toxice, dacă sunt probleme”, a adăugat Bontilă.

Ea a menţionat că a avut şi ea simptome digestive, începând de marţi seară, iar în cursul nopţii starea ei s-a alterat, având frisoane, stare de vomă. Ea a spus că  a sunat la 112 și că simptomele persistă și acum, fiind însoţite de slăbiciune şi oboseală.

ACTUALIZARE 9.10 Direcţia de Sănătate Publică Timiş a trimis, miercuri, mai multe echipe din mai multe domenii de specializare la Colegiul Naţional "C.D. Loga" din Timişoara, pentru prelevarea unor probe de apă atât din reţea cât şi de la dozatoare.

"Au fost trimise la liceu mai multe echipe ale DSP specializate pe domeniile servicu control, laborator, toxicologie, radiaţii şi au fost prelevate probe de apă de la reţea şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii de învăţământ. A fost sistată utilizarea acestora până la obţinerea rezultatelor. Cercetările sunt în curs de desfăşurare. Momentan se caută sursa de îmbolnăvire", arată purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, într-o informare de presă.

La ora 9.00 a început o ședință a comitetului pentru situații de urgență, a declarat la Digi24 subprefectul Sorin Ionescu. "Nu excludem nicio variantă de lucru. S-au prelevat și probe din apă, poate fi orice", a spus el.

Știrea inițială

Nu se cunoaşte cauza, mai ales că unitatea de învăţământ nu are cantină, nu este racordată la gazele naturale şi nici nu a fost făcută dezinsecţie sau deratizare. Cursurile şcolare au fost suspendate miercuri.

Numai noaptea trecută 9 elevi au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, iar la primele ore ale dimineţii alte 12 persoane au ajuns la spitale. În total, 15 copii sunt, în prezent, internaţi la Spitalul de Copii, alţi doi sunt la Spitalul Municipal şi tot la Spitalul Municipal este internat şi un profesor. Cu toţii au simptome de intoxicare. Au acuzat dureri abdominale, vărsături, scaune diareice. De asemenea, alţi elevi şi profesori cu aceleaşi simptome au ales să nu meargă la spital. 

Conducerea Colegiului a dispus suspendarea cursurilor miercuri.

”Potrivit articolului 9, alineat 3) şi 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând a fi o situaţie obiectivă, o situaţie excepţională, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, şi anunţând Ministerul Educaţiei, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, a transmis conducerea Colegiului Naţional C.D, Loga din Timişoara.

Totodată, conducerea unităţii de învăţământ a anunţat că va trimite un set de chestionare tuturor elevilor şi profesorilor pe grupurile claselor, pentru a se realiza un bilanţ al copiilor şi profesorilor afectaţi, dar şi pentru a se putea stabili un element comun care ar fi putut duce la intoxicare.

ISU Timiş a dispus ca la liceu să meargă și un echipaj din care făceau parte şi experți de la Serviciul Protecție Medicală CBRN, pentru identificarea unei posibile surse de intoxicare.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șapte copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară

Urmările episodului de iarnă severă: acoperișuri smulse de vânt, copaci doborâți și drumuri închise

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

Avarie majoră la o conductă de apă, în Timişoara. Întreg oraşul a rămas fără apă rece

Partenerii noștri