Live

Se urează “la mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare? Explicațiile preotului

Data actualizării: Data publicării:
Se urează “la multi ani” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare Explicațiile preotului. Foto Shutterstock

În fiecare an, românii au aceeași întrebare cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, dacă se urează “la multi ani” pe 15 august? Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, spune când este bine să le faci urări sărbătoriților.

Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendar, eveniment cu ocazia căruia mulți români își serbează onomastica.

Se urează “la multi ani” pe 15 august?

Sunt persoane care transmit că pe data de 15 august nu se spune la mulți ani sărbătoriților care poartă numele Sfintei Maria, deoarece sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului reprezintă momentul mutării Ei cu trupul în Cer.

Părintele Cazacu a transmis pentru Digi24: “Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim cu fiecare ocazie, dar și pe data de 15 august. Chiar dacă oamenii, atunci când aud denumirea sărbătorii, Adormirea Maicii Domnului, cred că este un eveniment trist, în esență, sărbătoarea este celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie pentru noi toți în întreaga lume.

Este ziua în care sufletul și trupul Său este luat de Iisus, Fiul, și ridicat la Ceruri, iar pentru noi acest eveniment este o bucurie, o glorie. Maica Domnului își îndeplinește misiunea întregului neam omenesc pe acest pământ.

Îndemnul meu este să celebrăm Adormirea Maicii Domnului prin iubire, bunătate, iertare și rugăciune. Să ne prețuim oamenii dragi, pe mamele și bunicile noastre, deoarece ele își înțeleg rolul în familie și fac tot ce le stă în putere pentru binele nostru. Să le arătăm celor dragi recunoștina noastră în fiecare zi".

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este numită și Paștele din miezul verii

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de “Paștele din miezul verii”. Este ziua în care, în Biserică, se organizează slujba de prohodire cu rânduială specială, unde se cântă Prohodul Maicii Domnului.

“Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului se aseamănă cu cea din Sâmbăta Mare, din Săptămâna Patimilor. În Biserică se cântă Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful este adus în Sfântul Altar, este așezat în mijlocul bisericii și este tămâiat de trei ori împrejur, împreună cu iconostasul și credincioșii care participă la slujbă” a precizat Părintele Cazacu.

Ce nume romanești sunt sărbătorite de Sfânta Maria

Maria este unul dintre cele mai întâlnite nume de origine biblică, însă cu ocazia sărbătorii Maicii Domnului își serbează onomastica și persoanele care poartă numele de:

  • Ana Maria;
  • Mariana/Marian;
  • Marin/Marina;
  • Marcica/Mioara;
  • Mărioara/Marieta;
  • Măruța/Măriuța/ Marița;
  • Marinela/Marilena;
  • Mari/Meri;
  • Mia/Maia;
  • Mița/Mimi;
  • Marinel/Mari.

Se serbează numele Marius de Sfânta Maria?

“Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este motiv binecuvântat de sărbătoare pentru întreaga ortodoxie, așa că nu excludem pe nimeni de la prăznuire. Fecioara Maria este a noastră, a tuturor. Marius poate fi un derivat din numele Maria și se poate sărbători în această zi importantă” conchide Părintele Cazacu Gabriel pentru Digi24.ro.

Sfânta Maria Mică este sarbatorita pe 8 septembrie

Pe data de 8 septembrie, în caledarul ortodox este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, zi denumită popular și Sfânta Maria Mică.
Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare mare a noului an bisericesc, care începe pe data de 1 seprembrie și se celebrează în biserica ortodoxă și cea catolică.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Astăzi este Sfântul Nicolae. Ce reprezintă sărbătoarea trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este zi cu dezlegare la pește

Sărbători trecute cu cruce roșie în calendarul ortodox în luna decembrie 2024. Sunt patru praznice importante în ultima lună din an

Sfântul Andrei este sărbătorit astăzi, 30 noiembrie. De ce este numit Apostolul și "Ocrotitorul românilor"

Cui să îi spui "la mulți ani" de Sfântul Andrei. Unul dintre cele mai populare nume este sărbătorit astăzi, pe 30 noiembrie

Partenerii noștri