Live

Piciorul alpinistului Sandy Irvine, dispărut acum 100 de ani, a fost găsit pe Everest. Misterul unei expediții cu final tragic

Data actualizării: Data publicării:
Piciorul alpinistului Sandy Irvine dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Descoperirea readuce în atenție povestea unei expediții cu final tragic. Foto: Profimedia, Getty Images/ Paula Bronstein, X/ Everest Today

Piciorul alpinistului Andrew Comyn „Sandy” Irvine, dispărut în urmă cu un secol, a fost găsit pe versanții Muntelui Everest, descoperirea oferind noi indicii despre soarta lui și a colegului său, George Mallory. Rămășițele alpinistului, găsite împreună cu bocanci și șosete cu eticheta numelui său, readuc în atenție povestea misterioasă a unei expediții legendare cu sfârșit tragic.

Piciorul alpinistului, învelit într-o cizmă și cu o șosetă pe care era cusută o etichetă ce îl identifica pe Irvine, a fost descoperit pe un ghețar de sub fața nordică a muntelui.

Sandy Irvine și George Mallory au făcut parte dintr-un grup de expeditori britanici care a încercat să escaladeze Everestul prin creasta de nord-est. Cei doi alpiniști au fost văzuți ultima dată pe 8 iunie 1924, când încercau să ajungă în vârf.

Expediția britanică pe Everest din 1924. În spate, începând din stânga: Sandy Irvine, George Mallory, Edward Norton, Noel Odell și John Macdonald, iar în partea din față, începând din stânga: Edward Shebbeare, Geoffrey Bruce, Howard Somervell și Bentley Beetham. Foto: Profimedia

Sandy Irvine și George Mallory au dispărut în timpul expediției, iar de atunci, misterul dispariției lor a stârnit nenumărate întrebări. 

Rămășițele lui George Mallory au fost descoperite în anul 1999, iar recent, o echipă de alpiniști a descoperit din întâmplare piciorul lui Sandy Irvine. 

Sandy Irvine avea 22 de ani atunci când a decis să plece în expediție.

Andrew Comyn „Sandy” Irvine (1902-1924). Foto: Profimedia

Cercetătorii iau în calcul varianta ca Sandy Irvine să fi purtat cu el o cameră Kodak în timpul expediției, care ar fi putut oferi indicii suplimentare, însă nici aceasta și nici restul trupului alpinistului nu au fost găsite. 

Piciorul expeditorului britanic a fost descoperit pe un ghețar la o altitudine mai joasă decât locul în care a fost găsit trupul lui Mallory.

Rămășițele alpinistului se află acum în custodia Asociației de alpinism din China Tibet, care este responsabilă pentru permisele de escaladă pe partea de nord a muntelui.

„Trăiesc cu această poveste de când aveam șapte ani, când tatăl meu ne-a povestit despre misterul unchiului Sandy pe Everest”, a declarat Julie Summers, strănepoata și biograful lui Sandy Irvine, relatează The Guardian.

Profesorul Joe Smith, directorul Societății Regale de Geografie a declarat că această descoperire oferă un element de încheiere pentru rudele lui Sandy Irvine, dar și pentru comunitatea alpiniștilor.

„Sandy a fost o figură excepțională, având o contribuție semnificativă la înțelegerea noastră despre Everest și Himalaya. Această descoperire oferă un element de închidere pentru rudele sale și pentru comunitatea mai largă de alpinism”.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fanii Spider-Man își pot transforma acum visele în realitate. Oamenii de știință au descoperit un material inspirat de Omul Păianjen

Alpinistul Adrian Laza a devenit primul român care a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri

Creierul musculiței de oțet ar putea revoluționa neuroștiința. Ce au descoperit cercetătorii

Rămășițele a 40 de copii sacrificați, cu tăieturi pe stern, descoperite în Peru. Concluziile specialiștilor

Partenerii noștri