Live

Video O „minge de foc” a străbătut cerul României. Fizician: A fost un satelit Starlink care a reintrat necontrolat în atmosferă

Data actualizării: Data publicării:
Imagine deasupra Timișoarei cu deșeul spațial de la un fost satelit Starlink. Sursa gif: Facebook/Claudiu Tănăselia

Imagini spectaculoase au fost surprinse de mai multe persoane duminică seara, pe cerul României: O „minge de foc” a traversat cerul de la nord-vest spre sud-est și a fost văzută în Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova ori Brașov. Conform fizicianului Claudiu Tănăselia, „mingea de foc” a fost de fapt un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a spus fizicianul Tănăselia, într-o postare publicată pe Facebook..

Conform Space.com, pe orbita terestră se aflau, în iulie 2024, peste 6.281 de sateliți Starlink, din care 6.206 erau funcționali la acea dată.

Industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru observaţiile astronomice de mare precizie din cauza poluării luminoase pe care o produc.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Plouă în cea mai nouă maternitate din țară, în valoare de 20 de milioane de euro. Angajații au adunat apa în găleți

Eclipsa parțială de Lună în septembrie 2024, în România. La ce oră poți vedea pe cer evenimentul, potrivit astronomilor

Temperaturile au scăzut cu 15-20 de grade Celsius în vestul țării. Cum ne afectează sănătatea schimbarea bruscă a vremii

Alertă falsă cu bombă la un hotel din Timișoara. Ce a declarat Elena Lasconi, care era cazată acolo

Partenerii noștri