Live

Foto Doi muncitori au murit îngropați de vii pe un șantier din București. Alți patru au fost scoși de sub malul de pământ și duși la spital

Data actualizării: Data publicării:
Mai mulți muncitori străini au fost prinși sub pământ după surparea unui șant pe un șantier de lângă Bibilioteca Națională Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai mulți muncitori au fost prinși sub pământ, luni, în București, după ce s-a surpat terenul pe un șantier. Aceștia se aflau la o lucrare în zona Bibliotecii Naționale din centrul orașului. Doi muncitori au decedat, iar patru au fost scoși în viață și duși la spital.

ACTUALIZARE 21:30 Intervenția este încheiată, anunță ISU București. Cele 2 persoane decedate sunt în vârstă de aproximativ 50-55 ani.

Accidentul s-a soldat cu alte patru victime: două, de 50 și respectiv 53 ani sunt la Spitalul Universitar, iar alte două, de 33 și 34 ani la Floreasca.

ACTUALIZARE 20:50. Salvatorii l-au găsit decedat pe muncitorul care era dat dispărut, după apropae patru ore de la producerea accidentului. Bilanțul victimelor ajunge astfel la doi morți și trei răniți.

ACTUALIZARE 17:50. Potrivit unor informații preliminare, una dintre victime ar fi decedat. Este vorba de cel de-al patrulea muncitor, care a fost îngropat total de pământ și pe care medicii au încercat să-l resusciteze, fără succes însă.

Cel puțin un muncitor ar fi încă prins sub malul de pământ surpat și este căutat.

Samuel Dioane, salvator minier, a declarat la Digi24 că șansele de supraviețuire sunt mari atât timp cât victima are oxigen. În lipsa oxigenului, se produc în câteva minute leziuni incompatibile cu viața.

ACTUALIZARE 17:15 Unul dintre muncitorii care ar fi fost acoperit complet de pământ a fost găsit și i se acordă primul ajutor, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al ISU București. 

Este posibil să mai fie însă și alți muncitori prinși sub pământ, iar operațiunea de căutare este contracronometru.

În același timp, pompierii desfășoară și o operațiune de stabilizare a malurilor. Un muncitor este prins până la talie în pământ și pentru a putea fi extras este necesară stabilizarea terenului. El este conștient, i s-a aplicat un guler cervical și i s-au acordat primele îngrijiri.

Malul desprins de pământ a antrenat însă armături periculoase, a spus purtătorul de cuvânt.


Știrea inițială:

Este posibil ca doi municitori să fi fost acoperiți în întregime de malul surpat, dar deocamdată ei nici măcar nu au fost localizați și sunt căutați.

Pompierii intervin în zonă și au reușit să scoată două persoane conștiente, lucrând pentru extragerea unei a treia victime.

Cele două persoane care au fost scoase în viață sunt muncitori străini, în vârstă de 50 și respectiv 33 de ani. Ei au fost transportați la spital, la Universitar, respectiv la Floreasca, iar unul dintre ei ar avea răni la picioare. 

Șanțul care s-a surpat are o adâncime de 2 metri, iar pompierii lucrează în paralel la stabilizarea pereților săi.

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 16:00.

ITM a deschis o anchetă, așa cum este procedura în cazul unor asemenea accidente.

Șantier pe un teren instabil, în fosta zonă inundabilă a Dâmboviței

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a declarat la Digi24 că terenul unde s-a petrecut accidentul este instabil, „profund necoeziv”, făcând parte din fosta zonă inundabilă a Dâmboviței.

De aceea, în asemenea situații, trebuie luate măsuri suplimentare de precauție și întărire, de pildă, cu paleți de lemn, a pereților unui șanț, în cazul unui șantier pe un astfel de teren. Există prevederi clare în legislație, susține arhitectul.

Pe de altă parte, el a atras atenția că dacă muncitorii sunt străini, s-ar putea ca instructajul privind protecția muncii să fi fost deficitar, din cauza barierelor de limbă.

Cui aparține șantierul

Conform surselor Digi24, lucrarea aparține Primăriei sectorului 3, iar subcontractant este SC ALGORITHM REZIDENȚIAL.

În zonă se sapă un șant pentru construirea unei fundații de susținere a malului, în spatele Bibliotecii Naționale. 

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a confirmat, printr-o postare pe Facebook că șantierul aparține Primăriei pe care o conduce. Edilul transmite condoleanțe pentru moartea muncitorului și spune că se roagă pentru găsirea în viață a celui dispărut. 

„Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample”, mai spune Robert Negoiță.

Bujor Constantin, inspector-șef la ITM București, a declarat la Digi24 că primele cercetări la fața locului duc la concluzia că nu fuseseră luate măsuri pentru stabilizarea pereților șanțului săpat.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Partenerii noștri