Live

VIDEO. Incendiu puternic la blocuri nou construite în Chiajna. 30 de familii au fost afectate

Data actualizării: Data publicării:
Incendiu la blocuri din comuna Chiajna Foto: ISU București-Ilfov

Un incendiu puternic a izbucnit vineri în jurul prânzului în satul Roșu, comuna Chiajna, de lângă București, într-o zonă de blocuri nou construite de pe strada Toamnei. Flăcările, care au izbucnit la mansarda unui bloc, au cuprins și mansarda unui bloc aflat foarte aproape, iar ulterior focul a ajuns la un al treilea imobil. În zonă nu erau hidranți funcționali. 30 de familii au fost afectate de acest dezastru care, din fericire, nu s-a soldat cu victime, dar a adus din nou în actualitate o problemă gravă: lipsa unei infrastructuri adecvate în condițiile în care în ultimii ani s-a construit mult și haotic în jurul Bucureștiului.

Incendiu puternic la blocuri din satul Roșu, comuna Chiajna, de lângă București Foto: ISU București-Ilfov

EXCLUSIV Imagini greu de închipuit dintr-un apartament din care n-a rămas nimic după incendiul din Chiajna

A fost stare de alertă în comuna Chiajna de lângă Bucureşti, după ce un incendiu puternic a cuprins mai multe apartamente de la mansardele unor blocuri şi s-a extins şi la etajele superioare. Zeci de oameni au fost evacuaţi, iar o femeie însărcinată a ajuns la spital, ca măsură de precauţie. 25 de maşini de pompieri au intervenit, dar o problemă majoră a fost lipsa hidranţilor în zonă.

Citiți și: 

LISTĂ. Situația hidranților din localitățile județului Ilfov

Ajutor pentru familiile afectate de incendiu

Treizeci de familii au fost afectate de incendiul izbucnit vineri la blocul din Chiajna. Autorităţile s-au reunit în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi au căutat soluţii pentru a-i ajuta pe oameni. Marius Ghincea, prefectul județului Ilfov, a declarat la Digi24 că toate familiile afectate vor avea asigurate din partea Primăriei cazare și hrană în zilele următoare. Imobilul va fi păzit până când se va da aviz că se poate intra, iar după ce se vor cunoaște pagubele, Consiliul Local va veni în sprijinul sinistraților cu anumite sume de bani.

Un incendiu nou și o problemă veche: lipsa hidranților și construcțiile haotice

Marius Ghincea, prefectul judeţului Ilfov: „Din păcate, observăm că noi construim cartiere numai în mijlocul câmpului, vorbim de hidranți și nu avem drumuri sau sunt foarte înguste. Nu mai putem tolera așa ceva. Trebuie să punem întrebari și să răspundem, să nu mai construim sau să nu mai achiziționăm imobile unde nu poți ajunge cu mașina”.

Populaţia comunei Chiajna s-a dublat în şase ani, la peste 17.000 de locuitori.

Daniel Vasile - purtător de cuvânt al ISU Bucureşti: „Nu există reţea de alimentare cu apă, reţea de hidranţi, există doar rezerve de apă în localitate, fără presiune, şi Lacul Morii la câţiva km distanţă, unde au fost trimise trei motopompe pentru alimentare”.

- Primăria era obligată să pună hidranţi?

- Fiecare autoritate locală trebuie să încerce să realizeze astfel de reţele de hidranţi, nu pot să spun dacă există obligaţie, a declarat Daniel Vasile.

Reacțiile oamenilor afectați

Mulţi dintre oamenii care au plătit până la 40 de mii de euro pentru achiziţia unei case noi au rămas doar cu hainele de pe ei.

- La etajul 3 e prăpăd!

- Acolo locuiaţi dvs? Acolo unde e gaura aceea mare?

Tânăra dă din cap că da, plânge.

- Unde este poziţionat apartamentul, aţi reuşit să ajungeţi sus?

- Nu am reuşit, e poziţionat la mansadă, la etajul 3, mi-au spus pompierii că e tot, daună totală, spune un bărbat.

- De fapt, îl putem vedea de aici, este cel de pe colţ...

- Da, cel de pe colţ.

- Credeţi că mai puteţi recupera ceva, nici măcar acoperiş nu mai este ...

- Nu cred că voi mai putea recupera ceva, nu ştiu, vedem.

ACTUALIZARE. Incendiul a fost lichidat după câteva ore bune. Pompierii vor rămâne însă și peste noapte pentru a se asigura că totul este în regulă.

ACTUALIZARE. O femeie însărcinată, care a fost expusă la fum, a fost transportată la Spitalul Universitar, dar starea ei este bună.

ACTUALIZARE. Nu mai există riscul extinderii flăcărilor la alte imobile, incendiul este controlat, dar nu a fost lichidat.

Incendiu la blocuri nou construite din Chiajna. În zonă nu sunt hidranți Foto: Inquam Photos / Alecsandru Buscu

Locuitorii unuia dintre imobilele afectate vor fi nevoiți să doarmă în această noapte în altă parte, pentru că nu se poate sta în locuință.

ACTUALIZARE.  Incendiul s-a extins la încă un bloc, potrivit corespondentului Digi24 aflat la fața locului.

 Un martor a declarat că înainte de izbucnirea flăcărilor s-a auzit o explozie într-unul din apartamente și aceasta ar putea să fie cauza incendiului.

Citiți și:  Incendiu puternic în Chiajna. Locatară: Tot timpul m-am gândit că se va ajunge la ceva

Pompierii au dificultăți nu pentru că hidranții nu ar face față, ci pentru că nu există hidranți și trebuie să se aprovizioneze din Lacul Morii. 

Conform HG 571, clădirile de locuit colective, noi sau existente, cu mai mult de 4 niveluri supraterane, la care se realizează sau amenajează mansarda, se supun avizării-autorizării privind securitatea la incendiu. În cazul blocului din Chiajna, regimul de înălțime este P+3.

Trei blocuri nou construite au fost cuprinse de flăcări în comuna Chiajna FOTO: Inquam Photos / Alecsandru Buscu

Fumul se vede deja de la mare depărtare.

VIDEO. Incendiul din Chiajna văzut din dronă

Digi24 a încercat să contacteze și primarul comunei Chiajna, dar acesta ar fi plecat în străinătate.

ACTUALIZARE. Un mesaj RO-ALERT a fost transmis, vineri, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vizând incendiul de proporţii care a izbucnit la două blocuri din Chiajna. Mesajul cere populaţiei să rămână în case şi să evite zona. Focul se manifestă pe o suprafaţă de peste o mie de metri pătraţi, dar nu sunt victime.

ACTUALIZARE. Pompierii întâmpină dificultăți în stingerea incendiului din cauza lipsei hidranților. Au decis să suplimenteze efectivele cu cinci autospeciale. Se vor alimenta probabil cu apă direct din Lacul Morii.

ACTUALIZARE. Purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov a declarat la Digi24 că flăcările au cuprins și etajul 3. Flăcările se văd din exterior, iar în interior se observă o ardere generalizată a bunurilor.

Este vorba despre trei blocuri lipite, care au aceeași înălțime, dar arhitectură diferită. Incendiul a pornit de la blocul din mijloc.

Zeci de persoane au fost evacuate, dar fără îndoială că multe nu sunt acasă, fiind probabil la serviciu.

Există riscul extinderii incendiului din cauza materialelor combustibile existente în interiorul locuințelor.


Pompierii au venit la fața locului cu peste 20 de autospeciale și cinci autoscări, sunt mai multe echipaje SMURD și ambulanțe.

Incendiu la blocuri din satul Roșu, comuna Chiajna Foto: ISU București-Ilfov

Prioritatea este evacuarea locatarilor și prevenirea extinderii flăcărilor.

Flăcările sunt puternice și se manifestă în zona superioară ale celor două blocuri.

Deocamdată nu sunt informații că ar exista victime. Pompierii au format echipe de căutare pe care le-au trimis la etajele de sub mansarde, mai ales că în zonă există și mult fum.

În zonă de află mai multe imobile, inclusiv case, aflate la distanță de 10 metri.

Incendiu puternic la blocuri nou construite în satul Roșu, din comuna Chiajna Foto: ISU București-Ilfov

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incendiu într-un bloc din Cluj-Napoca. Patru persoane au ajuns la spital

Comună cu 34 de hidranţi. Niciunul funcţional

EXCLUSIV Imagini greu de închipuit dintr-un apartament din care n-a rămas nimic după incendiul din Chiajna

VIDEO. Incendiul din Chiajna văzut din dronă. Trei blocuri au fost distruse

Partenerii noștri