Live

Copiii români ajung să consume droguri înainte de 13 ani. Medicii avertizează: Le combină pentru senzații intense, efectul e devastator

Data actualizării: Data publicării:
Teenage suicide, conceptual image.,Image: 720162097, License: Royalty-free, Restrictions: Model Released 34780, Model Release: yes

Accidentul tragic de la 2 Mai redeschide discuția legată de pericolul consumului de droguri în rândul tinerilor. În ultimii ani, substanțele interzise nu lipsesc de la petreceri și tot mai mulți adolescenți ajung în stare gravă la spital cu un cocktail de droguri în sânge. De altfel, vârsta de la care încep să consume a tot scăzut și specialiștii trag un semnal de alarmă: copiii ajung să aibă primul contact cu drogurile chiar înainte de 13 ani.

Lipsa de comunicare din familie și influența anturajului îi determină chiar și pe cei mai reticenți să încerce stupefiante ocazional, iar medicii atrag atenția că orice contact cu drogurile este periculos pentru că poate duce la dependență și la alte probleme de sănătate, dar și sociale.

"Această tendința de a consumă un cocktail de droguri se numește toleranță la droguri, ceea ce e periculos, deoarece gradul de toxicitate e unul ridicat. Sunt substanțele care acționează în aceeași zona sau sunt substanțe antagonice farmacologic care pot da un nivel de toxicitate fără să ne dăm seama, iar starea de toxicitate se instalează brusc.

Efectele pe termen mediu și lung sunt devastatoare, mai ales la tineri, deoarece în cazul lor sistemul nervos nu și-a încheiat dezvoltarea, ceea ce îi face vulnerabili și dezvoltă tulburări de comportament", a declarat la Digi24 Radu Țincu, medic primar ATI și toxicologie.

Medicul a explicat că numărul consumatorilor a crescut la nivel global, iar vârsta consumatorilor a scăzut.

În opinia medicului, în România, se constată o accelerare comparativ cu alte țări, deoarece acest fenomen a început mai târziu: "Avem 10 – 12 ani de când  a început consumul real de substanțe psihoactive.

O altă cauză a acestei situații e lipsa de informare: Nu avem programe educative în școli prin care să îi informăm despre efectele drogurilor, iar familia e mai puțin implicată, comunicarea e deficitară, iar asta îi face pe copii să adere la anturaje care îi ascultă și le împărtășesc aceste dorințe."

Referindu-se la tânărul de 19 ani care a provocat accidentul mortal din 2 Mai și care ar fi consumat 3 tipuri de droguri, medicul a precizat că la un consum regulat al unei substanțe, toleranța apare repede, la interval de câteva saptămâni, așa că va fi necesară creșterea dozei.

"Tinerii combină drogurile și pentru a obține senzații tot mai diverse, doresc să obțină emoții mai intense și mai variate. Substanțele acestea îi fac extrem de încrezători în propriile forțe, e un teribilism indus de aceste substanțe", a declarat medicul.

Jumătate dintre condamnările cu suspendare pronunțate de instanțele din România sunt pentru încălcarea Codului Rutier, spune ministrul Justiției. Înseamnă în jur de 50.000 de condamnări sub supraveghere pentru cei care se urcă beți, drogați sau fără permis la volan și provoacă accidente. 

Alina Gorghiu - ministrul Justiției: "România este pe primul loc în Europa la accidente de circulaţie. Vă spun din statistica pe care am văzut-o la Ministerul Justiţiei că jumătate din cazurile cu care serviciul de probaţiune se ocupă sunt legate de persoane care fie au condus fără permis, fie au condus sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, fie alte lucruri legate de incidente de circulaţie."

Weekendul trecut a fost unul cu multe accidente și infracțiuni. În 24 de ore, polițiștii din toată țara au dat amenzi în valoare de 4 milioane de lei. Aproape 800 de șoferi au rămas fără permise de conducere, dintre care peste 300 pentru viteză excesivă. Polițiștii rutieri au găsit în trafic peste 100 de șoferi băuți. Alți 15 erau sub influența drogurilor, ceea ce înseamnă dublu față de media zilnică a acestui an.

În județul Suceava, o șoferiță a fost înregistrată în timp ce circula pe Drumul Național 2, cunoscut și ca „Drumul Morții”, cu peste 120 de kilometri pe oră în localitate. Limita de viteză admisă este de 50 de kilometri pe oră. Femeia a primit o amendă consistentă și a rămas fără carnet pentru 120 de zile. Potrivit Poliției Române, în primele 6 luni ale anului, pe DN 2 au fost înregistrate 44 de accidente în care și-au pierdut viața 36 de oameni.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Cum sună întrebarea pe care PSD vrea să o adauge la referendumul lui Nicușor Dan

Percheziții DNA în Suceava la medici acuzați că ar fi luat mită și pentru că ar fi favorizat anumite angajări

Partenerii noștri