Video Cinci întrebări fără răspuns din ancheta crimelor de la Caracal
Toate instituțiile implicate în cazul crimelor din Caracal au făcut sau lucrează la rapoarte. Informațiile preliminare scot la iveală nereguli grave, suspiciuni de încălcare a legii chiar, dar și o lipsă clară de coordonare a autorităților care trebuie să răspundă în cazul răpirii unui minor după o procedură clar stabilită încă de acum opt ani. Iată cinci întrebări rămase, deocamdată, fără răspuns în acest caz:
Debutul acestui caz aducea multe întrebări. O parte dintre ele și-au primit răspunsul pe parcursul investigațiilor penale, pe parcursul cercetărilor interne făcute la nivelul MAI, Poliției române, parchetelor și instanțelor implicate.
Au mai rămas însă și întrebări care nu au încă un răspuns, legate de modul în care s-a intervenit după ce a fost anunțată dispariția Alexandrei Măceșanu, legate de ancheta penală. Nu este pe deplin lămurit traseul acestui caz și ce s-a întâmplat înainte ca Gheorghe Dincă să recunoască faptul că a răpit-o de pe stradă sub pretextul că o poate duce de acasă la liceul din Caracal.
Apelul la 112 care anunța că Potra pregătește proteste
Scandalul Cherecheș. Șefii eliberați din funcții sunt tot șefi
Un bărbat a murit accidentat de o mașină a MAI
Arafat, despre un atac nuclear în Ucraina: E normal să ne pregătim
MAI cere anchetarea fostului ministru Ion Ștefan pentru abuz în serviciu
Un oficial din MAI a încălcat de 7 ori Codul Rutier dintr-un foc
Stația de metrou Pipera s-a închis mai devreme, iar călătorii au sunat nervoși la 112
Părinți umiliți de un dispecer de la Ambulanță
Copiii dispăruți ai României
Numărul de pe care Gheorghe Dincă a sunat-o pe mama Alexandrei în dimineaţa zilei de vineri era pe abonament sau pe cartelă?
O primă întrebare este legată de telefonul pe care mama Alexandrei Măceșanu l-a primit chiar în timp ce discuta cu poliția, după ce a reclamat oficial faptul că fata a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Acel număr de pe care bărbatul a sunat-o pe mama Alexandrei era pe abonament sau pe cartelă prepay?
Dacă era pe abonament, ar fi putut fi localizat mai ușor. Dacă era pe cartelă, revine în atenție discuția legată de datele pe care trebuie sau nu să fie colectate în momentul în care sunt distribuite pe piață astfel de cartele. În prezent nu sunt colectate informații privind cumpărătorul cartelelor prepay, în urma unei decizii a CCR din urmă cu aproximativ 3 ani, bazată pe o decizie a Curții de Justiție a UE.
De ce prima echipă care a plecat în căutarea Alexandrei era o patrulă pedestră?
O altă întrebare rămasă încă fără răspuns este ce ce prima echipă care a plecat în căutarea fetei, la scurt timp după apelurile disperate ale acesteia prin 112, a plecat pe jos. De ce nu au plecat mai multe echipaje, de ce nu au plecat cu dotări? Aveau sau nu dotări? Cât de aproape era adresa indicată de Alexandra? Aceste chestiuni s-ar putea lămuri în urma investigației care este încă în desfășurare la Ministerul de Interne. Ceea ce avem până acum este un raport preliminar.
De ce nu știau polițiștii să folosească aplicația de localizare a 112?
A treia întrebare: de ce nu știau polițiștii să folosească aplicația pusă la dispoziție de 112? Este o acuzație făcută de conducerea STS, care a fost audiată luni în Comisia de apărare din Parlament. Cum sunt selectați oamenii care lucrează în dispeceratul Poliției care ține legătura cu cei de la 112? Cum sunt ei pregătiți și cum sunt verificați?
Ce s-a întâmplat după ce Gheorghe Dincă a prins-o pe Alexandra vorbind la telefon cu polițiștii?
O chestiune pe care ancheta penală ar trebui să o lămurească este ce s-a întâmplat în intervalul de două ore dintre momentul când Alexandra a fost prinsă vorbind la telefon cu polițiștii și, în jurul orei 12.00, și ora 14.00, când Gheorghe Dincă le-a spus procurorilor că s-a întors acasă și a găsit-o decedată. Dincă susține că a lovit-o în momentul în care a prins-o la telefon, după care a plecat în oraș.
De ce nu au fost instituite filtre rutiere în Caracal după primele apeluri la 112 ale Alexandrei?
A cincea întrebare: de ce nu au fost organizate filtre rutiere în Caracal după ce fata le-a povestit la telefon polițiștilor care au sunat-o de pe telefoanele personale că bărbatul este la farmacie să-i cumpere o cremă pentru rănile de la mâini? De ce nu a fost activat mecanismul legiferat încă din 2011 pentru situațiile de răpire a unui minor, în condițiile în care Alexandra le-a spus polițiștilor că a fost sechestrată, răpită și violată?
Alexandra Măceșanu (15 ani) a dispărut miercuri, după ce a luat o mașină de ocazie. În același mod a dispărut în aprilie 2019 și Luiza Melencu (18 ani). Suspectul, Gheorghe Dincă, a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-și anunța răpirea. Dincă și-a recunoscut duminică faptele și a spus le-a omorât pe fete și că a ars cele două cadavre. El este cercetat acum pentru omor calificat, viol și trafic de minori.
Editor web: Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News