Live

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Cui să îi spui „la mulți ani” astăzi, pe 14 octombrie

Data publicării:
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Cui să îi spui “la mulți ani” astăzi, pe 14 octombrie. Foto Shutterstock

În fiecare an, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, românii își celebrează onomastica. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul bisericesc și, potrivit statisticilor existente, peste 40.000 de persoane poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În fiecare an, de sărbătoarea Sfânta Parascheva, sute de mii de credincioși merg la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a lua parte la Pelerinaj și pentru a se închina la moaștele Cuvioasei.

Ce nume sunt sărbătorite pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor și sub denumirea de “Sfânta Vineri”. Este o zi cu o însemnătate mare pentru creștini, deoarece sunt organizate slujbe în bisericile din țară, dar și ziua în care mulți dintre români își serbează ziua de nume.

Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin, a transmis pentru Digi24: “Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim cu fiecare ocazie, dar și astăzi, pe 14 octombrie. Sărbătoarea importantă de astăzi, cu cruce roșie în calendarul bisericesc, este celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie pentru noi toți în întreaga lume”.

Parascheva este numele cel mai des întâlnit în rândul femeilor, împreună cu Paraschiv, în rândul bărbaților. De asemenea, sunt și alte derivate ale numelui Sfântei Parascheva sărbătorite astăzi. Printre cele mai populare nume care își serbează onomastica pe 14 octombrie amintim:

  • Paraschiva/ Paraschivuța;
  • Chiva/Chivuța;
  • Chivu/Chivuță;
  • Pachița/Paraschița, Vuța;
  • Paraschev/ Paraschiță;
  • Petcu.

Pelerinajul de la Iași dedicat Sfintei Parascheva se încheie mâine, 15 octombrie 2024. Anul acesta, la Catedrala Mitropolitană au fost aduse și Moștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Programul Pelerinajului pentru ziua de mâine este:

  • 7:00 - 11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16:00 - 18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 19.00: Concert de muzică psaltică susţinut de corul Byzantion şi Mini Byzantion (în Catedrala Mitropolitană), potrivit Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Emma Răducanu a trecut la o mașină românească, de 25 de ori mai ieftină decât precedenta, și a avut o surpriză uriașă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sfânta Parascheva 2024. Cine a fost Cuvioasa de la Iași si care sunt tradițiile zilei de 14 octombrie

Cozi de kilometri pe străzile din Iași. Pelerinii așteaptă până la 20 de ore pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva

Prezență peste așteptări la racla Sfintei Parascheva. Zeci de mii de oameni așteaptă la coadă pentru a se închina la moaște

Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica

Partenerii noștri