Live

Când pică sărbătoarea de Crăciun și Revelion în 2024-2025. Românii vor avea zile libere în timpul săptămânii

Data publicării:
Când pică sărbătoarea de Crăciun și Revelion în 2025. Ce zile libere sunt în iarnă. Foto Shutterstock

În fiecare an, în perioada Crăciunului și Revelionului, românii pot avea mai multe zile libere legate, datorită sărbătorilor legale. Crăciunul și Revelionul 2024-2025 vor pica în acest an în timpul săptămânii.

În 2023, românii s-au bucurat de 15 zile libere oficial, iar în anul 2024 s-au adăugat două zile libere în plus, pentru 6 și 7 ianuarie, mai exact pentru sărbătoarea de Bobotează și pentru Sfântul Ion. 

În 2024 sunt, în total, 17 zile libere, dintre care 10 pică în timpul săptămânii, iar restul în weekend. În prima jumătate a anului, românii au beneficiat deja de 13 zile libere.

Când pica în acest an Crăciunul

Crăciunul, Nașterea Domnului, este sărbătoarea celebrată anual pe data de 25 decembrie. În 2024, Crăciunul va pica într-o zi de miercuri.

Potrivit calendarului zilelor libere, prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, sunt zile libere legal declarate prin lege.

Asta înseamnă că românii vor fi liberi miercuri și joi, iar pentru ziua de vineri (27 decembrie) bugetarii au primit dreptul de a face punte cu weekend-ul 28 - 29 decembrie.

Minivacanța de Crăciun este și ultima din anul 2024.

Când este Revelionul 2024-2025

Anul Nou, Revelionul 2024-2025 (în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie) pică tot în timpul săptămânii, mai exact într-o zi de miercuri.

Zilele de 1 și 2 ianuarie 2025 (miercuri și joi) sunt zile libere legal. Pe data de 4 și 5 ianuarie este weekend. Luni, 6 ianuarie 2025, de Bobotează, dar și marți, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, românii au alte două zile libere legal.

Așadar, exceptând ziua de vineri (3 ianuarie) care poate fi luată zi liberă separat, românii vor putea avea o minivacanță în perioada sărbătorilor de iarnă 2025 de până la 7 zile.

Ce zile libere legal vor avea românii în anul 2025

Primele zile ale Anului Nou 2025, respectiv: 1 ianuarie - Anul Nou (miercuri), 2 ianuarie - A doua zi de Anul Nou (joi), 6 ianuarie - Bobotează (luni) și 7 ianuarie - Sfântul Ioan Botezătorul (marți), dar și: 

  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (vineri);
  • 18 aprilie - Vinerea Mare a Paștelui (vineri);
  • 20 aprilie - Paștele (duminică) 21 aprilie - A doua zi de Paște (luni);
  • 1 mai - Ziua Muncii (joi);
  • 1 iunie - Ziua Copilului (duminică);
  • 8 iunie - Rusalii (duminică);
  • 9 iunie - A doua zi de Rusalii (luni);
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului (vineri);
  • 30 noiembrie - Sfântul Andrei (duminică);
  • 1 decembrie - Ziua Națională a României (luni);
  • 25 decembrie - prima zi de Crăciun (joi);
  • 26 decembrie - A doua zi de Crăciun (vineri).

Minivacanțe pentru angajații din România în 2025

Prima minivacanță pe care o pot planifica angajații din România poate fi în luna ianuarie 2025, deoarece se vor lega 6 zile libere, începând de luni, 1 ianuarie, până luni, 6 ianuarie.

A doua minivacanță a anului următor pentru angajați poate fi în perioada Paștelui. În 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătorește în aceeași zi, pe 20 aprilie.  Minivacanța de Paște poate fi în perioada: vineri, 18 aprilie, când este zi liberă de Vinerea Mare, continuă cu 20 aprilie, ziua Paștelui și până pe 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște.

În luna iunie 2025 poate fi Minivacanță de Rusalii, deoarece ziua de 9 iunie este liberă (luni) și poate fi legată cu vineri (6 iunie) și zilele de weekend.

Ziua liberă de 15 August va pica tot în timpul săptămânii, vineri, înainte de weekend, iar angajații își mai pot adăuga zile suplimentare de concediu pentru a beneficia de minivacanță prelungită.

Ultima minivacanță a anului 2025 pentru angajați este în perioada sărbătorilor de iarnă 2024-2025.

Toate aceste zile libere sunt plătite și reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil. Nu afectează drepturile salariale și nici nu suspendă contractul individual de muncă.

Potrivit legislației în vigoare, angajatorul are obligativitatea de a acorda zilele libere legal salariaților, însă există excepții pentru persoanele care nu-și pot întrerupe activitatea, deoarece lucrează în unități sanitare sau alimentație publică. În acest caz, se pot stabili, prin regulamentul intern, alte zile libere.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A început goana după pachetele turistice pentru Crăciun și Revelion. Oferte în Poiana Brașov la prețuri de vacanțe în insule exotice

Sfânta Sofia este prăznuită astăzi într-o biserică din București. Cui trebuie să îi urezi „La mulți ani”

Astăzi este Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este bine să faci pe 14 septembrie

Ce zile de post mai sunt în 2024 și când este următorul post mare al anului

Partenerii noștri