Live

Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica

Data publicării:
Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica. Foto Shutterstock

Sfântul Filip a fost unul dintre cei șapte diaconi, considerat, împreună cu Arhidiaconul Ștefan, primul martir, ajutor în slujirea celor nevoiași și a văduvelor. Sărbătoarea este trecută cu cruce neagră în calendar, însă astăzi, 11 octombrie, de Sfântul Filip, mai mulți români își serbează ziua onomastica.

Sfântul sărbătorit pe 11 octombrie nu trebuie confundat cu Sfântul Apostol Filip, prăznuit de Biserica ortodoxă pe data de 14 noiembrie. Sfântul Filip s-a născut în Cezareea Palestinei și, împreună cu Sfântul Arhidiacon Ștefan, s-a numărat printre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli. I se mai spunea Diaconu Filip.

Cine a fost Sfântul Filip

Sfântul Filip a fost stabilit în Samaria, în vremea prigoanei asupra creștinilor pornite la Ierusalim, acolo unde a predicat cuvântul lui Hristos și a făcut mereu voia Sa. Ca Diacon, Sfântul Filip a slujit cu credință săracilor și văduvelor. A fost căsătorit și a avut patru fiice.

Din Faptele Apostolilor se știe faptul că Sfântul Filip boteza mulțimile în numele lui Hristos și l-a botezat chiar și pe Simon Magul, un predictor gnostic (care aparține gnosticismului, curenT filozofic-religios).

"Fiind ales diacon de către Sfinţii Apostoli, a fost hirotonit împreună cu Sfântul întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan şi slujea sfinţilor (creştinilor) cu toată osârdia, îngrijindu-se de săraci şi de văduve. Iar după uciderea Sfântului Ştefan, pornindu-se prigoana împotriva Bisericii din Ierusalim, şi toţi risipindu-se prin ţara Iudeei şi a Samariei, afară de cei doisprezece apostoli, Sfântul Apostol Filip a mers în Samaria, unde propovăduia pe Hristos". (Vieţile Sfinţilor).

Semnificația numelui Filip

Numele Filip provine din limba greacă: “Φίλιππος, Phílippos (Prietenul calului), latinizat: Philippus. Este compus din elementele „philos”, care inseamna „prieten, iubitor” si „hippos”, care inseamna „cal”.

Numele Filip apare în Noul Testament aparținând a doua persoane care sunt considerate sfinte în calendarul bisericesc. În primul rând, unul dintre cei 12 Apostoli și, în al doilea rând, o figură timpurie în biserica creștină cunoscută sub numele de Filip Diaconul.

Astăzi, își pot serba onomastica persoanele care poartă numele de Filip, dar și alte nume derivate precum Felipe sau Filipan.

Tot astăzi, pe 11 octombrie, în Biserică se face pomenirea:

  • Sfintelor Mucenite Zinaida si Filonila;
  • Sfantului Teofan Marturisitorul;
  • Sfintilor Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie si Sisinie.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A lăsat mașina primită de la Ion Țiriac în parcare, iar acum a spus ce lecție de viață a învățat după medalia de la JO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Apărării Naționale organizează, în București și în țară, în perioada 10-23 octombrie "Ziua Armatei României în școli"

Sfântul Ciprian, sărbătoare pe 2 octombrie în calendarul ortodox. Care este semnificația evenimentului

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită în Biserică astăzi, pe 1 octombrie. Ce spune preotul despre tradițiile zilei

Zilele Bucurestiului 2024. În Capitală vor fi concerte și street food festival tot weekend-ul

Partenerii noștri