Galerie Foto Ard casele din Grindavik. Lava de la vulcanul care a erupt în sud-vestul Islandei a ajuns în curțile oamenilor
Un vulcan a erupt în sud-vestul Islandei, iar lava a ajuns în Grindavik. Deși inițial nu a existat nicio amenințare imediată pentru locuitorii din micul oraș de pescari, care se afla deja sub ordine de evacuare, acum mai multe clădiri sunt cuprinse de flăcări din cauza erupției de duminică, transmite CNN.
Hjordis Gudmundsdottir, un purtător de cuvânt al Agenției de Protecție Civilă din Islanda a avertizat CNN mai devreme că este „foarte posibil” ca lava să ajungă în oraș și să deterioreze infrastructura chiar dacă era protejată de ziduri anti-lavă și că autoritățile urmăresc fluxul.
Sâmbătă, comisarul național de poliție al Islandei a ordonat locuitorilor din Grindavík, evacuați pentru prima dată în noiembrie, să evacueze din nou până luni seara, după ce s-au deschis fisuri vulcanice pe drumurile din zonă.
Șaizeci de gospodării - 10% din populația obișnuită a orașului - au fost evacuate până acum, a spus Gudmundsdottir, adăugând că mulți oameni nu s-au întors încă după erupția de luna trecută. Nu exista niciun pericol pentru viața umană, a spus Gudmundsdottir.
În urma erupției, polițiștii au ridicat nivelul de alertă. Un elicopter al Gărzii de Coastă a Islandei a fost de asemenea desfășurat pentru a monitoriza situația.
Cu câteva ore înainte de erupție, biroul meteorologic al Islandei raportase un cutremur.
Vorbind despre călătoriile aeriene, Gudmundsdottir a declarat pentru CNN că aeroportul din apropiere de Keflavik este sigur, deoarece erupția nu a produs cenușă, care poate afecta zborurile. „Această erupție nu va afecta aeroportul Keflavik sau călătoriile aeriene în general”, a spus ea.
Grindavík, aflat la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de capitala Islandei, Reykjavík, pe peninsula Reykjanes, a fost evacuat anterior după săptămâni de activitate seismică, care a culminat cu o erupție vulcanică dramatică care a expulzat lavă și fum.
Lava from Iceland’s second volcanic eruption in the past month has spilled into the streets of Grindavik. ⁰
— Steve Hanke (@steve_hanke) January 14, 2024
This just confirms Hanke’s School Boy’s Theory of History: It’s just one damn thing after another.pic.twitter.com/qMHqxvG3UF
Fisura de după erupția din decembrie a măsurat aproximativ patru kilometri, în timp ce fisura erupției de duminică a avut aproximativ un sfert din lungime.
Orașul găzduiește, de asemenea, faimoasa Lagună Albastră a Islandei, care atrage turiștii la apa geotermală aburindă și este una dintre cele mai vizitate atracții ale țării.
„Se poate presupune că ordinul va fi în vigoare în următoarele trei săptămâni”, a declarat Agenția de Protecție Civilă a țării într-un comunicat, adăugând că singurele excepții de la ordin ar fi ca autoritățile să desfășoare afaceri oficiale sau pentru rezidenți „pentru perioade scurte în timp ce salvam obiectele de valoare.”
Cel mai recent ordin de evacuare vine după ce Oficiul meteorologic islandez a raportat vineri că pericolele asociate cu fisurile vulcanice au fost considerate cu un risc mai mare decât în evaluarea sa anterioară.
„Pe baza evaluării pericolelor de către Departamentul Protecției Civile emisă pe 12 ianuarie, nu se consideră justificată continuarea locuirii în Grindavík, în lumina considerentelor de siguranță publică”, a spus agenția guvernamentală.
Cantitatea de magmă a atins un nivel similar cu cel în care a avut loc o erupție anterioară în decembrie, a spus agenția. Dar, în cazul celei mai recente erupții, magma ar putea „migra mai spre sud” – în comparație cu erupția anterioară – și poate ajunge în orașul Grindavík.
Se crede că erupția din decembrie a fost cea mai mare de până acum, potrivit autorităților
Starea de urgență a fost declarată în noiembrie.
Islanda găzduiește 32 de vulcani activi și se află pe o graniță a plăcii tectonice care se desparte continuu, împingând America de Nord și Eurasia departe una de cealaltă de-a lungul liniei Mid-Atlantic Ridge.
Ca atare, țara este obișnuită cu erupțiile vulcanice, deși acestea apar adesea în sălbăticie, departe de zonele populate.
Sistemul vulcanic Bárðarbunga din centrul țării a erupt în 2014, producând lavă care a acoperit 84 de kilometri pătrați (32 de mile pătrate) de munte, dar nu a afectat nicio comunitate.
Experții nu se așteaptă ca ultima serie de erupții să provoace același nivel de haos ca în 2010, când vulcanul Eyjafjallajökull a erupt, deoarece este puțin probabil să implice gheață glaciară care a dus la un nor imens de cenușă.
Aproximativ 100.000 de zboruri au fost anulate, afectând 2 milioane de oameni, ca urmare a cenușii vărsate de erupția din 2010, care a amenințat să blocheze motoarele aeronavelor și să provoace defecțiuni electrice.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News