Live

40% din ordinele de protecție sunt încălcate. În fiecare oră, o femeie sună la 112 pentru a-și reclama partenerul violent

Data actualizării: Data publicării:
În fiecare oră, o femeie sună la 112 pentru a-și reclama partenerii violenți. Foto: Guliver/GettyImages

Pandemia adâncește fenomenul violenței domestice. În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112. Sunt extrem de multe cele care nu o fac. În lipsa adăposturilor și a unui sistem de protecție eficient, multe victime preferă să îndure, în tăcere. 

O femeie din Deva a obținut un ordin de protecție care trebuia să îl țină pe partenerul agresiv departe. Lucru care nu doar că nu s-a întâmplat, dar fostul iubit a căutat-o și a omorât-o în propriul ei apartament. Este una dintre cele 51 de femei care în ultimul an au fost victime ale violenței domestice, un fenomen greu de oprit.

Statisticile Poliției Române arată că 40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate. Concret, din cele peste 800 de femei care au cerut ajutor poliției în luna martie, aproape jumătate au fost din nou căutate de agresori care au vrut să se răzbune.

În multe dintre situații femeile sunt omorâte înainte să apuce să ceară din nou ajutorul.

Simona Voicescu, președintele asociației "Necuvinte": "Polițiștii de la Ordine Publică sună persoană vătămată din când în când și o întreabă dacă situația e ok. Unii sună, alții nu sună. Nu este un sistem de monitorizare eficient în mod evident și vedem asta în fiecare zi în presă: femei care sunt agresate pe stradă, acasă cu ordine de protecție valabile".

Citește și: Cazul șocant al femeii bătute în stradă ilustrează un fenomen grav: 10.000 de femei bătute și 72 ucise de parteneri, în 2020

Deși a fost votată legea care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice pentru a preveni contactul cu victima, acest sistem nu va putea fi folosit la nivel național decât peste câțiva ani. Primele dispozitive ar trebui să funcționeze în martie 2022, dar doar la nivelul Capitalei.

Brățara va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului. Un dispozitiv similar, dar mai discret, va fi purtat de victimă, iar în momentul în care agresorul se apropie prea mult, poliția va primi o alertă. Distanța de siguranță va fi decisă de instanță în funcție de fiecare caz în parte.

Agresorii vor putea fi monitorizați electronic doar în baza unei decizii judecătorești și dacă victima face plângere. Polițiștii spun că restricțiile din timpul pandemiei avantajează partenerii violenți.

Comisar șef Angela Chirvăsuță, de la Institutul de Prevenire din cadrul IGPR: "În perioada pandemiei, victima și agresorul sunt izolați în casă, agresorul are posibilitatea să își supravegheze și monitorizeze activitatea victimei și există posibilitatea ca victima să nu aibă cum să reclame".

30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să recidiveze.


Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polițiștii au emis 10.000 de ordine de protecție provizorii în 9 luni. Peste 16.000 femei, victime ale violenței domestice

Francesca Eastwood a fost arestată. Ce acuzații i se aduc fiicei lui Clint Eastwood

Vicecampiona mondială la polo, suspendată 6 luni pentru agresarea fizică şi verbală a unor arbitri, la JO 2024 de la Paris

Un bărbat a fost înjunghiat în București după o ceartă pe un loc de parcare

Partenerii noștri