Live

EUROPOL acuză că Poliția Capitalei se restructurează pe WhatsApp. Ce spun reprezentanții DGPMB

Data actualizării: Data publicării:
EUROPOL acuză că Poliția Capitalei se restructurează pe WhatsApp. Surse din poliție anunță că urmează clarificări. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicatul Polițiștilor Europeni (EUROPOL) a prezentat printr-un comunicat transmis miercuri, 16 octombrie, pe site-ul oficial, o serie de nereguli cu privire la reorganizarea Poliției Capitalei, făcută de către chestorul Bogdan Berechet, șeful Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB). Sindicaliștii acuză că acesta ar fi comunicat schimbări în cadrul structurii exclusiv pe whatsapp sau verbal, fără o comunicare oficială. Reprezentanții Poliției Capitalei au respins acuzațiile sindicaliștilor. 

Concret, sindicaliștii EUROPOL reclamă lipsa transparenței și a consultării cu sindicatele, o comunicare făcută „pe ascuns”, transferuri realizate verbal și numiri părtinitoare.

Despre ce schimbări este vorba

Potrivit sursei citate, Poliția Capitalei a anunțat că se vor înființa două noi secții în această săptămână, respectiv Secția 27 și Secția 28, precum și trei noi servicii, printre care Serviciul Infracțiuni Informatice, Serviciul Agresiuni Sexuale și Serviciul Vătămări Corporale.

Această reorganizare menită să îmbunătățească serviciul polițienesc din Capitală, de fapt nu prevede funcții suplimentare în organigrama Poliției Capitalei, ci transferul polițiștilor din cele șase Poliții de Sector, unde deja există un deficit major de personal, acuză EUROPOL.

„Este doar o mimare a interesului declarat de a crește calitatea serviciului polițienesc”, a declarat Sindicatul Polițiștilor.

Ce acuzații i se aduc lui Berechet

Mai mult, EUROPOL susține că unii polițiști au fost anunțați verbal și prin mesaje că vor fi transferați, fără acordul lor și fără criterii obiective, ceea ce contravine prevederilor legale.

„Trecând peste faptul că Berechet, șeful Poliției Capitalei, este prea slab și incapabil să susțină această cauză, nefiind în stare să impună alocarea de funcții suplimentare, am fost sesizați de colegi că unii dintre ei au fost anunțați, doar verbal și prin WhatsApp, că au fost nominalizați să fie „transferați” fără acordul lor pe funcțiile noilor secții și structuri”, relatează sursa citată.

Conversa'ie pe grupul de WhatsApp prin care se anunță schimbările din cadrul Poliției Capitalei. FOTO: EUROPOL/ sindicateuropol.ro

Conform legii 360/2002, polițistul nu este obligat să accepte automat o funcție într-o structură nou înființată, ci are la dispoziție o perioadă de 6 luni în care poate alege orice altă funcție vacantă din cadrul unității unde lucrează, cu condiția să îndeplinească cerințele pentru respectivul post.

Sindicatul a sesizat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru nerespectarea obligațiilor legale și abuzurile comise. 

EUROPOL îi sfătuiește pe polițiști să nu semneze documente fără consultare, deoarece acestea ar reprezenta un acord tacit pentru mutare. De asemenea, îi îndeamnă:

„Transmiteți-i (chestorului Bogdan Berechet n.r.) că sunteți împotriva prostituției manageriale pe care o prestează și că nu acceptați reorganizări comunicate pe WhatsApp sau reorganizări dispuse verbal, înainte de a fi emise documentele oficiale, singurele capabile să producă efecte juridice”, menționând că refuzul de a se prezenta la noile structuri nu poate atrage sancțiuni disciplinare.

În contrast, într-un comunicat al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB), publicat pe 17 octombrie este subliniat faptul că schimbările au fost discutate în mod transparent, inclusiv cu reprezentanții sindicatelor, care nu au semnalat probleme cu privire la modificările structurale. 

„În ultimii ani, de când au început demersurile în acest sens, au fost organizate multiple întâlniri cu reprezentanții Sindicatelor, aceste demersuri fiind discutate în mod transparent. Inclusiv la ultima ședință de dialog social, reprezentantul Sindicatului Europol nu a semnalat probleme”, se arată în comunicat.

De asemenea, este menționat că polițiștii care au fost mutați în noile state de organizare, și-au păstrat atât funcția cât și domeniul de activitate.

În plus, comunicatul aduce clarificări cu privire la motivul pentru care s-au înființat noile secții și servicii: 

  • Secția 27 Poliție - „pentru asigurarea timpului optim de intervenţie la evenimente şi la solicitările cetăţenilor, având în vedere aria întinsă de responsabilitate, traficul aglomerat şi fluxul mare de cetățeni, s-au creat premisele înființării structurii de specializate”;
  • Secția 28 Poliție - „pe baza datelor statistice s-a constatat necesitatea suplimentării forțelor de ordine, pentru a aduce un plus de siguranță cetățenilor, în ceea ce privește faptele cu impact social, cum ar fi: vagabondajul, cerşetoria, prostituţia, consumul excesiv de alcool…”;
  • Serviciului Agresiuni Sexuale - „Având în vedere gradul ridicat de complexitate al dosarelor penale, riscurile și vulnerabilitățile identificate, precum și imposibilitatea desfășurării activităților pe cele două paliere – cu autor cunoscut și cu autor necunoscut”;
  • Serviciului Combaterea Infracțiunilor Informatice - „În vederea eficientizării activităților, specializarea polițiștilor și obținerea unor rezultate eficiente în combaterea infracțiunilor informatice”;
  • Serviciului Vătămări și Ucideri din Culpă - „Având în vedere gradul ridicat de complexitate al dosarelor penale, riscurile și vulnerabilitățile identificate”.

În finalul comunicatului se precizează că procedurile legale de ocupare a funcțiilor disponibile sunt încă în curs.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Directorul general adjunct al Poliţiei Capitalei a fost găsit de ANI în incompatibilitate

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

EUROPOL: „Aderarea la Schengen aduce o serie de provocări”. Avantajele și dezavantajele libertății de mișcare depline a românilor

Poliția Capitalei s-a sesizat și investighează cazul lui Bruno Mihăilescu, susținător al lui Georgescu, după ce a amenințat jurnaliști

Partenerii noștri