Efectele gazelor, explicate de un colonel în rezervă. De ce unele simptome persistă, la o săptămână de la proteste
La o săptămână de la protest, oamenii au răni pentru că jandarmii au folosit gazele mult prea aproape de aceştia. Este ceea ce spune un fost poliţist, care consideră că forţele de ordine nu ar fi respectat distanţa impusă de producător atunci când au pulverizat în faţa protestatarilor. Specialiştii atrag atenţia că nu cantitatea de gaze folosită este importantă, ci felul în care s-a folosit muniţia care eliberează în atmosferă substanţe cu efect iritant şi lacrimogen. Un fost colonel în rezervă a explicat pentru Digi24 că substanţele sunt calculate în concentraţii astfel încât să nu afecteze sănătatea, atât timp cât ele sunt folosite corect.
Mărturia unui jandarm rănit la protest: „Când se termină cuvintele, zboară pietrele”
Primele condamnări definitive în dosarul „10 august”: Ce pedepse au primit doi bărbați care au atacat-o pe jandarmeriță
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Claudiu Bratu , colonel în rezervă: Acesta explodează și eliberează în atmosferă o anumită canitate de CS. E făcut dintr-o substanță care nu produce schije, nu poate fi considerată un fel de grenadă de război și acestea sunt tuburi, se evacuează în exterior, se dispersează în atmosferă și atât. Nu sunt pericolase.
Claudiu Bratu este colonel în rezervă. A lucrat timp de 20 de ani în armată, unde se ocupa de protecţia antichimică a militarilor. Acesta a explicat pentru Digi24 efectele substanţelor folosite de Jandarmi în seara zilei de 10 august. Concentraţia de gaz este calculată astfel încât să nu dăuneze grav sănătăţii, spune militarul.
Claudiu Bratu, colonel în rezervă: Ce am eu în mână și ce am văzut acum sunt recipienți care sunt la pragul de suportabilitate pentru cetățeni. Puteai să folosești cantități mari, dar se vaporizează în 10-12 minute.
Reporter: Dar își face un efect mai mare asupra oamenilor pentru că s-a folosit mai mult?
-Nu are efect cumulativ, ar fi avut un efect deosebit dacă s-ar fi folosit multă substanță în aceeași unitate de timp sau pe suprafață mică. Piața Victoriei este o piață deschisă, sunt mișcări ale aerului. Nu s-a folosit în același loc, trebuie reținut și chestia asta.
Colonelul spune că, în mod normal, efectele gazelor trec dupa 3-4 zile. O explicaţie a faptului că unele simptome persistă, la o săptămână de la proteste, este folosirea gazelor la o distanţă prea mică de protestatari. O spune un fost poliţist, fost expert în negocieri al Poliţiei Capitalei. Pe lângă spray-uri, grenade şi cartuşe cu efect iritant-lacrimogene, s-au folosit şi pulverizatoare încărcate cu gaz, cu o capacitate de 6 litri, arată Parchetul General, care anchetează intervenţia forţelor de ordine.
Bogdan Busuioc, fost negociator Poliţia Capitalei: Aţi văzut că este cât o butelie destul de mare, iar când instrumentul este folosit la o distanţă f mică, la 1 metru sau sub un metru, pot apărea ceea ce am văzut la televizor, acele răni la nivelul feţei şi gâtului, acele arsuri pete, asemănătoare arsurilor de gradul I prin prisma utilizării neadecvate. O distanță poate fi de 2 metri, mininum 2 metri ținând cont de capacitatea mare și de jetul care iese și se răspândește pe distanță foarte mare.
Claudiu Bratu, colonel în rezervă: Dacă a pulverizat spre tine și ai inhalat normal, că efectul asupra omului este puțin mai mare decât acela că ar fi căzut o grenadă de asta pe jos și ai fi trecut pe acolo și ai fi inhalat ce se evaporă.
Simptomele de insuficienţă respiratorie sau arsurile, pe care multe dintre victime le acuză, pot persista doar în anumite condiţii, spune şi Raed Arafat.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: Dacă intră în contact cu pielea poate să producă arsuri sau reacții alergice la persoane alergice. Efectul este unul de foarte scurtă durată. Sunt persoane care pot să persiste la ei și atunci se trateaza simptomatic. Efecte grave sunt asociate cu expunere majoră într-un spațiu închis.
La protestul diasporei din 10 august s-au folosit însă şi cartuşe cu efect acustic, spun specialiştii. Ele sunt utilizate atunci când jandarmii vor ca oamenii să se sperie şi să plece din Piaţă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News