Universitatea Bucureşti: Ministrul Educaţiei să îşi ceară scuze public!
Universitatea din Bucureşti, ai cărei profesori şi studenţi vor intra de joi în grevă japoneză, spune că ministrul Educaţiei a jignit comunitatea universitară atunci când a spus că UB nu ar fi trebuit să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere şi aşteaptă scuze din partea lui Valentin Popa. Instituţia cere şi anularea repartizării locurilor bugetate propuse de Ministerul Educaţiei şi revenirea la repartizarea din anul universitar anterior.
„Senatul UB consideră că afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale, potrivit căreia Universitatea din Bucureşti nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere, a afectat grav demnitatea comunităţii noastre universitare. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare şi să îşi ceară scuze public celor pe care i-a jignit. Senatul UB consideră, totodată, profund injustă decizia de reducere drastică a locurilor atribuite instituţiei de învăţământ superior pe care o reprezintă – cu 60 la licenţă, 335 la master şi 59 la doctorat – decizie ce se va răsfrânge, în primul rând, asupra drepturilor studenţilor de a urma în regim de gratuitate programele pe care le doresc”, transmite Universitatea din Bucureşti printr-o declaraţie de poziţie a Senatului.
UB cere, astfel, anularea repartizării locurilor bugetate în forma propusă de ministrul Educaţiei şi revenirea la repartizarea din anul universitar anterior până la elaborarea unor criterii transparente.
Senatul propune mai multe măsuri pentru asigurarea unei distribuiri corecte a locurilor finanţate de la buget în facultăţii, precum transparenţa în ceea ce priveşte formula de calcul şi a datelor furnizate de toate universităţile, abrogarea Ordinului de ministru privind aprobarea Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS) şi abrogarea celui privind aprobarea domeniilor şi specializărilor / programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potenţial de creştere în România, morivând că nu este fundamentat ştiinţific şi nu a ţinut cont de observaţiile universităţilor.
De asemenea, Universitatea din Bucureşti propune şi publicarea unui raport anual referitor la numărul de absolvenţi din fiecare universitate în parte care se angajează la un an şi la doi ani după terminarea facultăţii.
Alte măsuri la care face referire Senatul UB sunt evaluarea şcolilor doctorale, amânată de mulţi ani, precum şi depolitizarea managementului universităţilor, prin interzicerea ocupării unei funcţii politice sau exercităţii demnităţii de parlamentar pentru rectori şi preşedinţi de senate univesitare pe perioada exercitării acestor funcţii.
UB consideră că MEN nu a repartizat obiectiv locurile bugetate, pentru că alocarea pe instituţiile de învăţământ superior a cifrei de şcolarizare trebuie făcută pe criterii privind numărul şi valoarea candidaţilor la programele de studii, care reflectă cererea pe piaţa educaţională a programelor unei universităţi, valoarea cadrelor didactice, măsurată prin rezultatele ştiinţifice recunoscute naţional şi internaţional, gradul de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor universităţii şi valoarea globală a universităţii, aşa cum se regăseşte în clasamentele internaţionale.
Studenţii şi profesorii facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti vor intra de joi în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate în universităţile din Consorţiul Universitaria. Studenţii şi profesorii vor purta pe braţe banderole albe, iar cursurile se vor ţine conform orarului.
Şi studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză. Studenţii spun că sunt ignoraţi de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în pofida încercărilor de a atrage atenţia asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.
Ministerul Educaţiei a publicat repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă.
Sursa: news.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News