Live

Universitatea "Babeş-Bolyai" propune ca în facultăţi să funcţioneze programe de licenţiere în Inteligenţă Artificială

Data publicării:
Universitatea "Babeş-Bolyai" a propus ca studenții să poată fi licențiați în domeniul Inteligenței Artificiale. Foto: Profimedia Images

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a propus implementarea specializării "Inteligenţă Artificială" în facultăţile din România pentru ca studenţii să poată fi licenţiaţi în acest domeniu, informează Agerpres.

"La propunerea UBB, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a aprobat marţi, 28 februarie 2023, standardele pentru implementarea specializării de «Inteligenţă Artificială» la nivel de licenţă (în domeniul Informatică). Aşadar, în curând, la UBB, dar probabil şi la alte universităţi din ţară, vor funcţiona programe de licenţă în Inteligenţa Artificială (AI)", se arată într-un comunicat al universităţii.

Rectorul UBB, profesorul universitar doctor Daniel David, consideră normal ca acest demers să fie iniţiat de universitatea pe care o conduce.

"UBB este una dintre universităţile de referinţă din ţară în zona «computer science» (...) iar Institutul UBB de Inteligenţă Artificială, Robotică şi Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS şi UiPath, este un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicaţii inovative, dar şi prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoaşterii. Aşadar, la UBB noi ne raportăm complet la cunoaşterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicaţii inovative (prin zeci de granturi şi servicii către beneficiari) şi diseminând-o prin educaţie de calitate, de acum nu doar postlicenţă (master/doctorat/postdoctorat/postuniversitar), ci şi la nivel de licenţă", a declarat rectorul UBB.

Potrivit decanului Facultăţii de Matematică şi Informatică din UBB, profesorul universitar doctor Anca Andreica, domeniul inteligenţei artificiale a ajuns la maturizare.

"Urmând practicile internaţionale, domeniul inteligenţei artificiale a ajuns la o maturizare care îi permite să treacă de la nivelul cercetării, cu impact şi asupra formării mai ales la nivel de master/doctorat/postdoctorat, la un nivel de profesionalizare larg răspândită, prin organizarea la nivel de licenţă. Este un demers care va ajuta mult studenţii/absolvenţii şi mediul socio-economic. Mă bucur că ARACIS a înţeles aceste dezvoltări internaţionale şi nevoi ale pieţei muncii şi le-a susţinut şi în ţară, la propunerea noastră, cea mai mare şcoală de informatică din România. Această specializare va permite alinierea învăţământului universitar de informatică din România cu priorităţile de educaţie şi de cercetare-dezvoltare-inovare ale Comisiei Europene", a declarat decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din UBB.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chat GPT a picat în toată lumea, timp de câteva ore. „Acum trebuie să-mi folosesc creierul, ca în anii '70”

Marile companii apelează la energia nucleară pentru alimentarea inteligenței artificiale. Cu ce pericole se pot confrunta

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce înseamnă acest lucru

ChatGPT devine motor de căutare asemănător Google. Și alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024

Partenerii noștri