Live

Un nou fenomen ia naștere în școli: bullying din cauza vaccinării

Data publicării:
FOTO: Guliver/ Getty Images

România ar putea avea şi mai mulţi copii vaccinaţi dacă ar împrumuta, de la alte ţări, modele adaptate vârstei lor. Încă nu avem programe de informare în masă adaptate copiilor, recunosc chiar autorităţile din Educaţie. Doar 30% dintre elevi s-au imunizat până acum şi deja se naşte în şcoli un nou fenomen: bullying pe motiv de vaccinare.

Campaniile de informare cu privire la vaccinare sunt insuficiente, spun cei 22.000 de copii care au răspuns la un chestionar realizat de Consiliul Naţional al Elevilor. Deocamdată, doar 30% dintre s-au imunizat. Chiar şi aşa, elevii au vorbit, într-o conferinţă organizată de Salvaţi Copiii, despre un nou fenomen apărut în unităţile de la noi.

Silviu Morcan, CNE: Undeva la 36% ne-au afirmat că în școala lor au avut loc astfel de campanii. Sunt și opinii care indică vaccinarea sau nevaccinarea ca motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi.

În al treilea an şcolar pe care îl petrec în pandemie, autorităţile din Educaţie abia acum îşi imaginează cum ar trebui să arate materialele de infomare pentru elevi.

Radu Szekely, consilier Ministerul Educaţiei: Pentru copii și tineri cred că se pot face materiale adaptate, simple, un personaj erou care salvează lumea cu vaccinul, sau poate chiar vaccinul e un superman, personaj erou care salvează planeta.

Doar cine nu vrea să le ofere celor mici informaţii despre imunizare îşi găseşte scuze, cred directori ai unităţilor de învăţământ private.

Oana Moraru, director şcoală privată: Sunt în online o mulțime de documentare și animații pentru copii, cu observația psihologică că nu ai voie până la 9-10 ani să pui accent pe riscuri, pe gravitatea situației. Lumea trebuie încă prezentată copiilor ca pe un loc magic.

În facultăţi, subiectul vaccinării nu arde precum în şcoli, spun studenţii.

-Se vorbește, dar se acceptă atat vaccinații, cât și nevaccinații, se fac cursuri atât online, cât și offline, nu suntem restricționați.

-Probabil că în școlile mici e bullying din cauza informațiilor pe care le dau părinții: fie că unii și-au făcut vaccin, fie că alții nu și l-au făcut.

-Mi se pare normal să se respecte decizia fiecăruia, poate sunt probleme de sănătate și nu se pot vaccina.

Atitudinea de respingere a oricărei măsuri propuse de autorităţi nu ajută pe nimeni, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Discursul ăsta în care sunt oameni care spun: vreau să meargă copilul meu la școală fizic, să fie protejat, dar eu nu vreau să mă vaccinez, să-mi testez copilul, dar să fie sigur. Nu se poate așa ceva. Acum scade natural, dar lucurile se vor relua peste câteva luni dacă nu reușim să convingem lumea să se vaccineze.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”

Peste jumătate dintre elevii români vor să emigreze. Trei sferturi se plâng că sunt certați de profesori

O elevă de 12 ani din Constanța a fost umilită de trei colegi. Abuzurile, surprinse de camerele de supraveghere. Poliția face anchetă

Tatăl elevului care a folosit sprayul lacrimogen la școală spune că acesta s-ar fi apărat după ce ar fi fost agresat de 20 de colegi

Partenerii noștri