Live

Suedia își schimbă sistemul de învățământ și renunță la „Clasa Zero”. Copiii vor începe școala mai devreme cu un an

Data actualizării: Data publicării:
Suedia schimbă modelul de învățământ. Foto: Profimedia

Foarte popularul sistem de învățământ nordic se schimbă din nou, de această dată în Suedia. Din 2028, copiii vor începe școala mai devreme cu un an, scrie News.ro.

Copiii din Suedia vor începe şcoala la vârsta de şase ani, cu un an mai devreme decât în prezent, în cadrul unei revizuiri a sistemului educaţional al ţării, care marchează o renunţare la predarea prin joc pentru copiii mai mici. Se va întâmpla din 2028.

Guvernul a anunţat că intenţionează să înlocuiască anul preşcolar obligatoriu pentru copiii de şase ani, cunoscut sub numele de förskoleklass (nr. Echivalentul Clasei Zero la noi), cu un an suplimentar în grundskola (şcoala primară).

Ministrul Educaţiei, Johan Pehrson, a declarat că „şcoala trebuie să se întoarcă la elementele de bază” şi a adăugat că se va pune un accent mai puternic pe învăţarea timpurie a cititului şi scrisului, precum şi pe matematică. „Acest lucru ar trebui să conducă la o mai bună oportunitate pentru elevi de a-şi dezvolta abilităţile de bază, cum ar fi cititul, scrisul şi număratul şi de a-şi atinge obiectivele în şcoală”, a spus el.

De ce sistemul este criticat

Criticii spun că planul contravine cercetărilor care arată că dezvoltarea copiilor este cel mai bine susţinută de mediile de învăţare bazate pe joc, încurajându-i să exploreze, să creeze şi să se dezvolte prin joc, curiozitate şi descoperire ghidată.

Liderii sindicali se tem că această măsură ar putea trimite în şomaj multe cadre didactice specializate din învăţământul preşcolar.

Christian Eidevald, profesor invitat de educaţie preşcolară la Universitatea Södertörn, a declarat: „Prin obligarea copiilor în vârstă de şase ani să intre într-un cadru şcolar mai formalizat, riscăm să pierdem metodele esenţiale bazate pe joc care s-au dovedit a favoriza dezvoltarea copiilor. Aceasta nu este doar o preferinţă pedagogică: studiile confirmă faptul că joaca este fundamentală pentru învăţarea timpurie şi pentru dezvoltarea unor abilităţi esenţiale precum limbajul şi rezolvarea problemelor”.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suedia ar da câte 30.000 de euro imigranților care vor să plece acasă. Reorientarea politicii, după ani de relaxare

Avertismentul lui Bill Gates privind schimbările climatice: Copiii vor suferi cele mai extreme și ireversibile forme de malnutriție

Coreea de Nord a lansat o amplă campanie de vaccinare, după patru ani în care și-a lăsat copiii expuși la boli mortale

Studiu: Copiii care folosesc creme hidratante și loțiuni de plajă sunt expuși la niveluri mari de ftalați care le perturbă hormonii

Partenerii noștri