Sorin Cîmpeanu, despre testarea în școli: Doar 18% au cabinet medical. Testele rapide antigen se pot face doar acolo
Ministrul Educției Sorin Cîmpeanu a declarat marți, în direct la Digi24, că problema testării în școli în condițiile lipsei de personal calificat nu este „o problemă falsă”, așa cum a afirmat secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan. Ministrul a explicat că în acest moment doar 18% din școli au cabinete medicale, iar testele rapide antigen pot fi folosite doar de personal medical.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”
Rafila, despre răniții de la Botoșani
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
„Nu e o falsă problemă. Putem să cerem chiar pe 4 mai deschiderea tuturor școlilor cu prezența fizică. Dacă ministerul Sănătății are suficient personal medical pentru testare, înseamnă că putem deschide toate școlile cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației.
Acesta a precizat că testele non-invazive nu sunt acceptate de specialiști, în timp ce testarea cu teste rapide antigen este respinsă de unii părinți. Această testare nu poate fi făcută decât în cabinetele medicale din școli, mai spune ministrul.
„Testele noninvazive ne spun specialiștii că nu sunt bune. Atunci, ne rămân acele teste antigen rapide care sunt considerate de unii părinți invazive. Se recoltează de personal medical calificat și aici e problema. Este deficitară prezența acestui personal în școli. Condițiile de testare, dacă părintele și-a dat acordul și dacă e cabinet școlar medical. Dacă nu e cabinet medical cu personal calificat, în acele situații trebuie anunțat DSP. Părinții sunt anunțați și ar trebui să contacteze medicul de familie. Însă, doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație. Nu există o disponibilitate continuă. Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă. Aceste școli intră doar în sarcina DSP”, spune Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a explicat că testarea ar trebui să se facă doar în cazul elevilor cu simptome specifice sau a celor care au avut contact cu un caz pozitiv.
„Testarea trebuie să fie focusată pe acei elevi care prezintă simptome sau pe contacții acelor elevi. Nicidecum testarea tuturor. Este important să generalizăm pe cât posibil această testare pentru că fiecare pas, alături de vaccinare crește siguranța în școli”, a mai declarat Cîmpeanu.
Secretarul de stat în minsterul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat luni seara, la Digi24, că este incorect folosit termenul „invaziv” în corelaţie cu testele antigen rapide, explicând că acest test se face ca orice alt exudat nazal. Medicul a reafirmat că utilizarea testelor rapide din salivă nu reprezintă o metodă sigură de depistare a infecţiei cu SARS-CoV-2.
Polemică între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pe testarea în școli
Între ministerul Sănătății și ministerul Educație a existat un schimb de replici în legătură cu testarea în școli. Sorin Cîmpeanu a catalogat programul de testare cu teste antigen un „insucces major” și a cerut ca testele antigen să fie înlocuite cu testele rapide din salivă. Ministrul Educației spune că nu există suficient personal pentru utilizarea testelor antigen, iar unii părinți se opun acestui tip de testare.
În replică, ministerul Sănătății a anunțat că „aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”. Ulterior ministrul Educației a anunțat că nu mai ia în calcul testarea cu teste rapide pe bază de salivă și va propunere deschiderea școlilor fără testare.
„Atunci când am spus că este nevoie de o testare în școli, m-am baza pe recomandările Ministerului Sănătății. Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a declarat zilele trecute.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News