Scandal la o școală din București. Părinților li s-a cerut 150 de lei în fiecare lună, pe lângă o „taxă” anuală
Mai mulți părinți de la școala Ionel Teodoreanu din capitală susțin că învățătorii le-au cerut bani pentru a cumpăra mobilier, manuale și chiar un aspirator și dozatoare cu apă. Este vorba despre 150 de lei în fiecare lună, la care se adaugă o „taxă” anuală de 500 de lei. Inspectoratul școlar anunță un control serios. Digi24 a încercat să ia legătura cu conducerea școlii. Fără succes, însă.
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Apa încălzită în oală, confort de Capitală. A venit frigul, caloriferele rămân reci
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru furt de haine dintr-un mall. Imagini de pe camerele de supraveghere
Părinte: Ne-au spus să cumpărăm mobilier, în nenumărate rânduri!
Director: A spus doamna Mihai, dumneavoastră, a spus X a spus Y...
Părinte: Doamnă, ne-au spus în şedinţă că o să cumpărăm mobilier!
Director: Deci de mobilier nu aveau cum să spună...
Părinte: Şi ne-au spus şi cât costă şi costă că nu o să ne ajungă banii. Ne-aţi spus şi dumneavoastră că nu avem mobilier specific la clasă.
Director: Nu avem! Corect că nu avem!
Părinte: Şi că nu vă dă Primăria!
Director: Nu puteam să promit doamnă că ne dă Primăria până nu aveam răspunsul sigur de la ei.
Părinte: Dar de ce trebuie să ştim noi ce e în bucătăria dumneavoastră?
Director: Păi uitaţi, acum de ce trebuie să ştie inspectoratul (nr. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti) ce e în bucătăria noastră?
Părinte: Noi am cumpărat hârtie igienică şi săpun. E normal să cumpărăm noi părinţii?
Director: Dommnă, vă spun că e normal. Noi vă dăm ce avem în şcoală...
Părinte: De ce nu aţi venit să ne daţi măcar un metru de hârtie?
Director: Nu ştiu. Vă dau un sul de hârtie igienică. Gata? Am terminat?
În realitate, banii sunt calculaţi în şedinţele cu părinţii.
Înregistrare de la şedinţa cu părinţii: „O sumă, asta, s-a trecut pentru amenajări respectiv mochetă. Şi asta e suma care a mai rămas după cheltuielile cu amenajările identice, respectiv jaluzele, jaluzele, mochetă, mochetă.”
Părinţii povestesc cum primii bani au fost ceruţi încă din luna iunie.
Părintele unui copil: „În urma discutiilor ni se aducea la cunoștință faptul că nu au salarii și că alternativa nu e un privilegiu decât pentru cei care vin și fac lucruri bune pentru copii, adică vor cotiza cu 500 de lei pentru îmbunătățirea condițiilor și pentru utilarea claselor. Să cumpărăm laptop, imprimantă, aer condiționat, dispenser pentru apă, implicit mobilă. Ni se spunea că nu primesc fonduri de niciun fel și dânsele sunt obligate să stea 8 ore cu copiii noștri și să încercăm și noi să stăm 8 ore și să stai fără laptop...”
Părintele unui copil: „Ni s-a pus în vedere o contribuție lunară pentru următorii 5 ani. Pentru început ni s-a cerut o sumă de 500 de lei ca ulterior din octombrie să contribuim lunar cu 150 de lei indiferent dacă copiii sunt în vacanță sau bolnavi, motivând că acești 150 de lei vor acoperi rechizitele. În momentul de față suntem manipulați, constrânși că va fi clasa dizolvată, că se va desface această clasă.”
Părintele unui copil: „Ni s-a spus într-un fel sau altul că statul nu ne ajută deloc și atunci ne simțim nevoite nu neapărat să vă cerem, dar vă cerem. Că ești sărac, că ești bogat, școala e gratuită în mod normal. Anormal, se pare că nu e chiar atât de gratuită pe cât ne dorim să fie.”
Cei de la Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi cunosc situaţia de la Școala Gimnazială Ionel Teodoreanu.
Eugen Ilea, preşedinte FNAP: „Este în derulare o cercetare a noastră, a FNAP București, cu privire la ce se întâmplă în Ionel Teodoreanu. Orice acțiune a noastră are în spate o solicitare sau o plângere de la unul dintre părinții aflați în Bucuresti.”
Situația a ajuns acum și la urechile celor de la Inspectoratul Şcolar din Bucureşti.
Ioana Neacşu, inspector școlar general: „Nu cadrele didactice, nu directorii școlii și nicio altă persoană a unității de învățământ nu are dreptul de a strânge aceste sume. Ele se pot strânge și folosi doar de asociațiile de părinți constituite cu personalitate juridică. Dacă există situații în care cadrele didactice solicită sau strâng astfel de fonduri ele nu sunt legale.”
Luni, o echipă de la Inspectorat va merge la școala Ionel Teodoreanu pentru a discuta cu părinții, profesorii, dar și conducerea școlii.
Redactor web: George Costiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News