Live

Rezultatele României la Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj

Data actualizării: Data publicării:

Aur, argint, bronz și două mențiuni pentru România, la Olimpiada Internațională de Matematică, găzduită de Cluj-Napoca. Cu acest rezultat, țara noastră s-a clasat abia pe pe locul 33, din păcate, cel mai slab ocupat până acum în istoria acestei competiții.

Pe primul loc s-a clasat echipa Statelor Unite ale Americii, care a câştigat cinci medalii de aur şi una de argint, pe locul al doilea a fost Rusia și pe locul al treilea China. (Vezi clasamentul complet aici.)

La competiţie au participat 600 de elevi eminenţi la matematică, printre care şi fiul dictatorului sirian, Bashar al-Assad. El a avut rezultatul cel mai slab din echipa țării sale, acumulând doar 3 puncte.

Concursul nu a fost organizat la Bucureşti, pentru că s-a considerat că oraşul din Ardeal are o  infrastructură mai bună decât Capitala.

În cele aproape șase decenii de când se organizează această competiție a celor mai buni elevi din lume la matematică, România a fost de mai multe ori țară-gazdă, iar în câteva rânduri s-a situat chiar pe locul 1. Prima olimpiadă internațională de matematică a fost găzduită, de altfel, de Brașov, în 1959. Următoarea ediție a olimpiadei, cu numărul 60, are loc în Marea Britanie.

Cel mai bun participant din toate timpurile este Zhuo Qun (Alex) Song, reprezentant al Canadei, care din șase participări la Olimpiadă a obținut cinci medalii de aur și una de bronz și a atins o dată și punctajul maxim. 

Citiți și: Fiul lui Assad, în România: „Fiecare copil are o pasiune, a mea este matematica”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Competențele de bază au scăzut dramatic în UE. România, printre țările europene cu cele mai slabe cunoștințe la matematică

Cum a fost prinsă o elevă „genială” trișând la un concurs de matematică din China. „Nu ea a fost creierul”

Modele de subiecte și bareme la matematică pentru Bacalaureat 2025. Variante cu subiecte de pregătire pentru elevi

Două eleve au găsit o rezolvare „imposibilă” la o teoremă matematică veche de 2.000 de ani. Apoi, au mai descoperit alte nouă soluții

Partenerii noștri