Live

Rezultatele României la Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj

Data actualizării: Data publicării:

Aur, argint, bronz și două mențiuni pentru România, la Olimpiada Internațională de Matematică, găzduită de Cluj-Napoca. Cu acest rezultat, țara noastră s-a clasat abia pe pe locul 33, din păcate, cel mai slab ocupat până acum în istoria acestei competiții.

Pe primul loc s-a clasat echipa Statelor Unite ale Americii, care a câştigat cinci medalii de aur şi una de argint, pe locul al doilea a fost Rusia și pe locul al treilea China. (Vezi clasamentul complet aici.)

La competiţie au participat 600 de elevi eminenţi la matematică, printre care şi fiul dictatorului sirian, Bashar al-Assad. El a avut rezultatul cel mai slab din echipa țării sale, acumulând doar 3 puncte.

Concursul nu a fost organizat la Bucureşti, pentru că s-a considerat că oraşul din Ardeal are o  infrastructură mai bună decât Capitala.

În cele aproape șase decenii de când se organizează această competiție a celor mai buni elevi din lume la matematică, România a fost de mai multe ori țară-gazdă, iar în câteva rânduri s-a situat chiar pe locul 1. Prima olimpiadă internațională de matematică a fost găzduită, de altfel, de Brașov, în 1959. Următoarea ediție a olimpiadei, cu numărul 60, are loc în Marea Britanie.

Cel mai bun participant din toate timpurile este Zhuo Qun (Alex) Song, reprezentant al Canadei, care din șase participări la Olimpiadă a obținut cinci medalii de aur și una de bronz și a atins o dată și punctajul maxim. 

Citiți și: Fiul lui Assad, în România: „Fiecare copil are o pasiune, a mea este matematica”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a fost prinsă o elevă „genială” trișând la un concurs de matematică din China. „Nu ea a fost creierul”

Modele de subiecte și bareme la matematică pentru Bacalaureat 2025. Variante cu subiecte de pregătire pentru elevi

Două eleve au găsit o rezolvare „imposibilă” la o teoremă matematică veche de 2.000 de ani. Apoi, au mai descoperit alte nouă soluții

Nicușor Dan: O problemă cum e asta, pentru a IV-a, elevul o face dacă e stimulat să gândească. Aici e păcatul învățământului românesc

Partenerii noștri