Live

Rafila: Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării psiho-sociale a copiilor va fi important

Data actualizării: Data publicării:
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că reluarea cursurilor cu elevi în bănci este importantă pentru comportamentul psiho-social al copiilor. Totodată, el avertizează că pandemia de coronavirus va ma dura și că importante sunt respectarea regulilor și evitarea îmbolnăvirii, nu blocarea activităților.

„Copiii își doresc să înceapă școala. Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării lor psiho-sociale va fi important. Eu fac apel la părinți să se informeze. Școlile să încurajeze părinții să își trimită copiii la școală”, a declarat Alexandru Rafila marți, la Digi24.

El spune că este normal ca activitățile care se reiau să aducă și un număr de infectări, însă, dacă se respectă regulile, aceste creșteri vor fi mici. Mai ales în condițiile în care, avertizează Rafila, pandemia va mai dura mult timp de acum încolo.

„Fiecare tip de activitate care se reia aduce și un număr de cazuri noi. Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie-octombrie, îmbolnăvirile vor continua muți ani de acum încolo. Trebuie să învățăm să respectăm regulile, să organizăm activitatea didactică și paradidactică (igienizarea școlilor, organizarea circuitelor). Infectările se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Măsurile trebuie verificate, orice punct slab identificat. Copiii și elevii trebuie să poate merge în siguranță la școală”, a mai afirmat Rafila.

Medicul a mai arătat că există o corelare între numărul de cazuri noi de coronavirus și numărul de cazuri grave, respectiv decese, dar că există un interval de timp între ele. El a comentat situația la zi, când am ajuns la valori mari de pacienți internați la secțiile ATI și de decese, pe care le pune pe seama numărului mare de cazuri noi din ultimele săptămâni.

„Numărul de decese este important, numărul de pacienți internați la secțiile ATI depășește regulat 500 de cazuri, este îngrijorător. Dacă numărul de cazuri noi va intra pe trend descendent, va scădea și numărul de morți și de pacienți ATI. Dar întotdeauna va exista o diferență de 2-3 săptămâni între cele două”,a explicat Alexandru Rafila.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Managerul Institutului „Matei Balș” a fost demis. Rafila i-a reproșat datoriile uriașe ale spitalului

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Cât vor dura lucrările de la Secţia ATI a Spitalului Sf. Pantelimon. Rafila: „Va fi o renovare profundă, nu doar la suprafaţă”

Începe sezonul gripal. Rafila îndeamnă românii să se vaccineze. Cât costă vaccinul și cine îl primește gratuit

Partenerii noștri