Live

Profesorii sunt azi în grevă de avertisment. Nu se fac ore între 11.00 și 13.00

Data actualizării: Data publicării:
Profesorii sunt azi în grevă de avertisment. Nu se fac ore între 11.00 și 13.00. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

După 18 ani, sistemul de educație din România se confruntă cu perspectiva unei greve generale. Astăzi este grevă de avertisment între orele 11.00 și 13.00. Liderii sindicatelor au anunțat că opresc complet activitatea din 22 mai, până când Guvernul decide majorarea salariilor.

Ce spun părinții:

Bărbat: Ce să facem? Avem grijă de ei acasă.

Reporter: Rămâneți acasă cu ei?

Bărbat: Ce putem face? Trebuie ca să avem grijă. Unde o să-i lăsăm în altă parte? Noi vrem să ne ducem copiii la școală.

Femeie: Nu este normal să aibă elevii de suferit, dar să facă în așa fel încât să dea drepturile la profesori. Nu toată lumea stă acasă, unii au bunici, au pe cineva. Părinții au serviciu, nu pot să stea cu ei.

Femeie: Nu știu, trebuie să ne descurcăm.

Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, așa că Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi decalate, la fel și examenele organizate de universități.

Anton Hadăr, președintele Alma Mater: "Vom avea grevă în multe universități. Avem procentaje și de 80% de grevă în unele universități. În două săptămâni avem sesiune. E foarte probabil să se amâne examenele din sesiune și să fie probleme în întreg sistemul de învățământ superior românesc."

Potrivit rezultatelor unui referendum făcut în rândul angajaților din educație, peste 70% spun că vor participa la greva generală. Cu toții vor salarii mai mari și investiţii în baza materială a şcolilor. Totodată, cer ca în noua lege a salarizării profesorii debutanți să aibă un salariu egal cu salariul mediu. Acum, un dascăl aflat la început de drum ia în mână undeva la 2.000 de lei.

Marius Nistor, președintele "Spiru Haret": "Numărul de necalificați din sistem a crescut de la an la an. Peste 4000 de necalificați și numărul acesta va fi într-o creștere continuă."

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani. Profesori din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni. Greva s-a încheiat în urma unui acord dintre Guvern şi sindicate. Premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu a dispus alocarea a 4,8% din PIB pentru educaţie, încă 1% pentru proiecte şi o mărire salarială de aproape 12%.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Profesorii primesc o primă de 1.500 de lei, iar ceilalți angajați din școli, câte 500 de lei

Angajații de la metrou ar putea intra în grevă. Negocierile între sindicate și conducerea Metrorex au eșuat

Ce și-a asumat Roxana Mînzatu față de eurodeputați. Când va fi audiat comisarul european desemnat al României

Parlamentul European vrea un buget al UE pentru 2025 axat pe cercetare, sănătate, educație și climă. Ce sumă au propus eurodeputații

Partenerii noștri