Încă o materie obligatorie ar putea fi introdusă în orarul elevilor
Elevii ar putea învăța la școală cum să se ferească de fake news. Materia s-ar numi „Educație și cultură media” și ar fi una obligatorie. Un proiect de lege în acest sens se află deja în Parlament. A trecut de Senat, iar din toamnă, când aleșii se vor întoarce la muncă, va fi discutat și de deputați.
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Un elev din Mehedinți a dat foc școlii, de supărare
Mesajul fotbaliștilor de la Euro 2024 pentru elevii care susțin Evaluarea Națională
Discurs marcant al unei șefe de promoție la liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire
Orarul elevilor ar putea cuprinde o materie în plus. La ora de Educație și Cultură Media, copiii vor învăța teorii ale comunicării, dar și cum să verifice o știre falsă sau să se ferească de manipulare.
„Modul în care este exprimat și cât de mult exagerezi la el și impresiile lăsate de oameni. De obicei dacă au păreri negative și ceilalți exagerează ar trebui să îți trimită un semnal de alarmă”, explică o elevă.
„Fake news sunt știri false în traducere pentru a păcăli publicul. Eu acum sunt elev în Germania, dar tot nu avem o asemenea materie și da, mi s-ar părea foarte interesant”, spune un tânăr.
„Da, știu cum să deosebesc un fake news. Sunt foarte multe acum în mass-media pentru a face vizualizări. De obicei nu îl iau în seamă”, explică un altul.
Inițiatorii proiectului spun că materia ar fi potrivită pentru clasele a VI-a și a IX-a. Disciplina ar fi una obligatorie, predată câte o oră pe săptămână.
„Dacă studiezi astfel de știri, dacă înveți să le dezbați, dacă înveți să le verifici, vei ști când ești chiar tu manipulat. Și gândiți-vă la cazul Balena Albastră, când autoritățile au fost chiar ele un promotor al unui fake news”, spune Ovidiu Raețchi, deputat PNL.
Profesorii de română, istorie, filosofie sau absolvenții de cursuri de comunicare în facultate ar putea să îi învețe pe adolescenți ce este un fake news.
Părinții îmbrățișează ideea, dar spun că ar trebui să fie o materie opțională.
Cristina Grigore - președinte Asociației Părinți Clujeni: „Sper ca să nu devină o materie cumva obligatorie, ci să facă parte din curriculum la alegere pentru că în felul ăsta, o materie care devine obligatorie poate să creeze în rândul adolescenților cumva un refuz pentru început”
Proiectul de lege care prevede introducerea materiei Educație și Cultură Media a fost adoptat tacit de Senat. Din toamnă va intra în dezbatere în Camera Deputaților.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News