Elevii privesc cu neîncredere începerea noului an școlar: Cine își asumă responsabilitatea când numărul de cazuri va exploda?
Reprezentanții asociațiilor de elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea condamnă măsurile privind redeschiderea unităților de învățământ și spun că numărul cazurilor de COVID-19 va exploda în școli și licee, potrivit Mediafax.
„Președintele (Klaus Iohannis – n.r.) a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creșterii numărului de cazuri va fi luată de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Concret, școlile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori. Reprezentanții elevilor din țară consideră că măsura va pune în pericol elevii și tot personalul unităților de învățământ”, spun reprezentanții asociațiilor de elevi.
Potrivit acestora, suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândește în comunitate.
Mai mult, spun ei, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluției epidemiologice din localitatea respectivă și nu va permite închiderea propriu-zisă a unităților de învățământ într-un timp util, astfel încât să se prevină eventuale focare la nivel școlilor și liceelor.
„Autoritățile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăți de măsură. În Constanța ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri. Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am așteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declarații, așa cum s-a întâmplat încă din luna martie”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președinte Asociația Elevilor din Constanța.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că noul an școlar începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor merge efectiv la școală. Se au în vedere trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din fiecare localitate, decizia fiind descentralizată local.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News