Dispută între rectori şi ministrul Educaţiei: „Am fost criticați pentru că am respectat legea”
Dispută prelungită între rectorii universităţilor şi ministrul Educaţiei. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, cataloghează declaraţia de ieri a ministrului Educaţiei ca fiind o invitaţie la încălcarea legii. Valentin Popa a declarat ieri că Universitatea Bucureşti ar fi trebuit să redistribuie cele 900 de locuri bugetate care au rămas neocupate anul trecut. Mai mult, seara târziu, ministerul a revenit cu o precizare: redistribuirea acestor locuri este perfect legală, se poate face oricând şi se ia prin modificarea hotărârii inițiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universității.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
ACTUALIZARE. Ministerul Educaţiei spune că, în baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează. Precizările au fost făcute după ce rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, care a răspuns marţi acuzaţiilor ministrului Educaţiei cu privire la faptul că instituţia ar avea peste 900 de locuri bugetate care nu sunt realocate, a afirmat că Universitatea nu are dreptul legal să redistribuie locurile rămase libere prin retragerea sau exmatricularea studenţilor în timpul anului universitar.
„Am fost certați ieri în public, admonestați și criticați pentru că am respectat legea”, a spus Mircea Dumitru.
„Ar putea să mai atribuie încă 900 de locuri unor studenţi cu taxă, să facă fericiţi 900 de studenţi cu taxă. Să treacă, şi mâine pot să treacă, e vorba doar de o decizie a consiliului de administraţie sau a senatului”, spunea ministrul Valentin Popa.
Ministrul Educaţiei a acuzat ieri Universitatea din Bucureşti de „management defectuos”. Spune că doar la licenţă, aproximativ 900 de locuri rămase libere după ce s-au retras studenţii sau au rămas repetenţi ar putea fi relocate studenţilor de la taxă.
„Toate universităţile din Consorţiul Universitaria realocă imediat locurile, cu excepţia Universităţii Bucureşti. Asta e politica lor, trebuie să o respectăm, este autonomie universitară”, spunea Valentin Popa.
„Temerea mea este că aici este primul act dintr-un proces mai lung in care universitățile trebuie îngenunchiate, în care universităților li se vor lua aceste prerogative pe care le au universitățile mari, acolo unde vrem și noi să ajungem, care e autonomia universitară. Acum ni se spune că ministrul va decide pe viitor câte locuri vor fi”, a fost reacția lui Mircea Dumitru.
Redistribuirea acestor locuri a devenit acum mărul discordiei.
„Preferă să încaseze o taxă mai mică decât o alocație bugetară mai mare. Este un deficit bugetar important și se datorează lipsei unor proceduri interne de realocare a locurilor bugetate”, a spus ministrul.
„Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile care rămân vacante. Banii alocați de la buget sunt alocați pentru un student, nu pentru toți studenții care întra în anul respectiv la studii. Dacă un student pleacă de la un program sau este exmatriculat se pierde locul, nu poate fi distribuit la alte programe din cadrul aceleiași universități”, spune Mircea Dumitru.
La repartizare, nouă universităţi au pierdut locuri bugetate. Universitatea din Bucureşti a rămas fără 454 locuri faţă de anul trecut.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News